Published On: Ned, lip 19th, 2016

Srbija- strateški partner Kine na europskom jugoistoku

Kineski predsjednik Xi Jinping u trodnevnom je posjetu Srbiji u pratnji supruge i delegacije od čak 200 ljudi. Potpisani su brojni međudržavni sporazumi, čime se Srbija nametnula kao glavni kineski trgovinski partner na europskom jugoistoku.

Kineskog predsjednika Xi Jinpinga srbijanski kolega Tomislav Nikolić dočekao je uz najviše vojne i državne počasti. Prvi je to put u više od 30 godina da je kineski predsjednik došao u posjet Srbiji.

-Predsjednik Xi i ja smo imali danas iskrene i prijateljske razgovore kao nastavak naših intenzivnih kontakata koji su rezultirali potpisivanjem izjave o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, rekao je Nikolić.

Naše dvije zemlje dogovorile su produbljivanje suradnje na obostranu korist, osobito na velikim projektima u budućnosti. Usredotočit ćemo se na važna infrastrukturalna područja, proizvodne kapacitete i suradnju u poljoprivredi, dodao je Jinping.

Potvrđuje to potpisivanje više od 20 međudržavnih i investicijskih sporazuma. Dogovorena je, među ostalim, suradnja u izgradnji autocesta i proizvodnji obnovljive energije.

Da je za Kinu Srbija ključni igrač u regiji, jasno pokazuju i dosadašnja ulaganja. Od 2009. Kinezi su u Srbiju uložili više od milijardu dolara. Za sutra je predviđen posjet kineskog predsjednika čeličani u Smederevu, koju je kineska tvrtka kupila za 46 milijuna eura./HMS/