Published On: Thu, Jun 8th, 2017

Srbija sprema tužbu protiv zemalja sudionica bombardiranja nekadašnje krnje SR Jugoslavije

BEOGRAD – Odvjetnik Srđan Aleksić, koji će predvoditi pravni tim za sastavljanje tužbe protiv NATO-a za materijalnu i nematerijalnu štetu nanesenu građanima tijekom bombardiranja SR Jugoslavije, rekao je da će tužba biti podnesena protiv 20 zemalja članica, koje su posredno ili neposredno sudjelovale u bombardiranju Srbije,

“Podnijet ćemo tužbu protiv zemalja-članica NATO-a, učesnica u agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. Bit će podnesene pojedinačne tužbe protiv 20 zemalja, rekao je Aleksić za Sputnjik.

On je dodao da se postupci neće voditi pred Međunarodnim sudom pravde, već u svakoj tuženoj zemlji pojedinačno, jer su sudovi tih zemalja nadležni za kršenje prije svih, člana sedam Povelje UN, koja zabranjuje primjenu agresije protiv bilo koje zemlje.

“NATO je prekršio peti i šesti član svog Statuta, jer je on obrambeni, a ne napadački savez.

Prekršeno je međunarodno pravo, pre svega konvencije koje zabranjuju agresiju i uporabu sile protiv suverene zemlje”, pojasnio je Aleksić.

On je naveo da bi pravni tim trebao donijeti 20 predmeta, za koje postoje čvrsti materijalni dokazi potkrijepljeni medicinskom dokumentacijom, koja će ukazati na uzročnu vezu između povećanog broja oboljelih od karcinoma i korištenja uranijumske municije.

Prema njegovim riječima, na teritoriju SR Jugoslavije bačeno je između 10 i 15 tona urana, a od malignih bolesti u Srbiji svake godine oboli 2,5 posto stanovništva, odnosno 33.000 ljudi.

“Svakog dana od ove opake bolesti dnevno oboli jedno dijete. Od 1999. godine do danas broj obolelih od karcinoma je petostruko porastao. Stanovništvo masovno oboljeva, prije svega na jugu Srbije i na Kosovu i Metohiji”, istaknuo je Aleksić.

On je dodao da su tijekom agresije bombardirani i takozvani “hazard objekti”, koji po međunarodnom ratnom pravu ne bi smjeli biti bombardovani, a riječ je o objektima kemijske i petrokemijske industrije.

“Da je naša tvrdnja tačna govori činjenica da je u Italiji sud osudio državu, jer je poslala svoje karabinjere na Kosmet, na lokacije koje su bombardirane osiromašenim uranom.

Od karcinoma je oboljelo 45 vojnika i Italija plaća velike odštete zbog toga”, rekao je Aleksić.

On je naveo da Italija plaća između 200.000 i 1.200.000 eura po svakom oboljelom vojniku, te da se osnovna tvrdnja pravnog tima zasniva upravo na tome da su i vojnici, koji su sudjelovali u agresiji oboljeli od karcinoma i da njihove države plaćaju odštetu za to.

“Postoji i jedan vojnik u Velikoj Britaniji, koji je bio u kontaktu sa uranijem u Srbiji i presuda u kojoj se Britanija obvezuje da mu plati odštetu”, dodao je Aleksić.

Tužbom će biti obuhvaćene i posljedice nastale korištenjem kazetnih bombi, od kojih je poginuo veliki broj ljudi, kao i bombardiranje kemijskih i petrokemijskih postrojenja, zbog kojih je velika količina nafte i benzina dospjela u zemlju i vazduh.

“Nedopustivo je da bilo koja zemlja bude bombardirana osiromašenim uranijem, jer je vreme raspada uranija u životnoj sredini između četiri i pet milijardi godina.

Zato ćemo zahtijevati od tuženih zemalja da donesu nužnu opremu i prije svega počiste teren”, istaknuo je Aleksić. U tijeku je formiranje tima koji će na prijedlog Srpske kraljevske akademije, a uz blagoslov  patrijarha srpskog Irineja ujediniti najbolje odvjetnike iz Srbije, ali i iz zemalja EU, Rusije, Kine i Indije.