Published On: Uto, stu 27th, 2018

Srbija podnijela zahtjev CEFTA-i zbog mjera Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić priopćila je u utorak da je, u skladu s CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtjev Sekretarijatu te institucije za direktne konzultacije u okviru zajedničkog komiteta, nakon što je Kosovo donijelo odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Oni od sutra [srijeda], od primanja zahteva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da riješe problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konzultacijama”, objasnila je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konzultacije ili ne riješi problem u narednih 90 dana, Srbija, u skladu s CEFTA sporazumom, pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Zahtjev je poslan, dodala je, osim Uredu CEFTA-e, i UNMIK-u, kao potpisniku za Kosovo, te generalnom tajniku Ujedinjenih naroda.

Srbija neće uvoditi kontramjere

“Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvek je poštovala sporazum, sa pravom očekujemo brzu reakciju [CEFTA] i UNMIK misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima, poštujući međunarodno pravo i evropske vrednosti”, kazala je Brnabić.

Napomenula je da Srbija neće “nasedati na provokacije i neće uvoditi kontramere, a nastaviće da sarađuje sa partnerima u regionu, pre svega Bosnom i Hercegovinom, koja je, takođe, pogođena nerazumnim merama Prištine”.

“Radićemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbegla preteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srskog naroda”, naglasila je Brnabić.

Izvor: Agencije

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare