Published On: Pon, kol 13th, 2012

Srbija počela isplaćivati odštete bivšim zatočenicima Golog otoka

Do sada su zaključena 22 sporazuma o obeštećenju onih koji su sudski rehabilitirani, a bili su zatočeni na Golom otoku. Ministarstvo pravosuđa Srbije do sada ukupno isplatilo 14,1 milijuna, a u pripremi je isplata još 4,1 milijuna dinara. Za svaki zatvorski dan srpski “golootočani” su dobili po 700 dinara, oko sedam eura i najveće obeštećenje do sada je dva milijuna dinara ili 20 tisuća eura zatočeniku koji je na Golom otoku bio sedam godina.

 

Do sada su zaključena 22 sporazuma o obeštećenju onih koji su sudski rehabilitirani, a bili su zatočeni na Golom otoku i u 16 slučajeva su žrtve isplaćene dok je u tijeku osiguravanje novca za još šest sporazuma tako da je Ministarstvo pravosuđa Srbije do sada ukupno isplatilo 14,1 milijuna, a u pripremi je isplata još 4,1 milijuna dinara, doznaju beogradske Večernje novosti dodajući kako će u prvoj “tranši” Golootočanima biti isplaćeno ukupno nešto više od 18 milijuna dinara ili oko 140 tisuća eura.

Povjerenstvu je do sada stiglo više od 300 zahtjeva za odštetu, od kojih su mnogi neutemeljeni jer osobe ili nisu sudski rehabilitirane ili su obeštećenje tražili ljudi koji im nisu najbliži srodnici, rečenio je Novostima u Ministarstvu pravosuđa i pojašnjeno kako svi koji su do sada dobili novac robijali su na Golom otoku, ali se Povjerenstvu javljaju i oni koji su osuđeni u drugim montiranim sudskim postupcima nakon 2. svjetskog rata, kao neprijatelji komunističkog režima no, oni nisu obuhvaćeni ovom uredbom. Za svaki zatvorski dan srpski “golootočani” su dobili po 700 dinara, oko sedam eura i najveće obeštećenje do sada je isplaćeno od dva milijuna dinara ili 20 tisuća eura zatočeniku koji je na Golom otoku bio sedam godina. Najmanji iznos od 266 tisuća dinara ili oko 2600 eura dobila je žena koja je bila zatočena godinu dana. Novosti dodaju kako su sudovi diljem Srbije zadnjih pet godina rehabilitirali oko 1900 osoba osuđenih za komunističkog režima, a među njima su Pavle Karađorđević, general Dragoljub Mihailović-Draža, Milan Nedić, Slobodan Jovanović i slični.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare