Subota, 25 svibnja, 2024

Srbija počela isplaćivati odštete bivšim zatočenicima Golog otoka

Must Read

Do sada su zaključena 22 sporazuma o obeštećenju onih koji su sudski rehabilitirani, a bili su zatočeni na Golom otoku. Ministarstvo pravosuđa Srbije do sada ukupno isplatilo 14,1 milijuna, a u pripremi je isplata još 4,1 milijuna dinara. Za svaki zatvorski dan srpski “golootočani” su dobili po 700 dinara, oko sedam eura i najveće obeštećenje do sada je dva milijuna dinara ili 20 tisuća eura zatočeniku koji je na Golom otoku bio sedam godina.

 

Do sada su zaključena 22 sporazuma o obeštećenju onih koji su sudski rehabilitirani, a bili su zatočeni na Golom otoku i u 16 slučajeva su žrtve isplaćene dok je u tijeku osiguravanje novca za još šest sporazuma tako da je Ministarstvo pravosuđa Srbije do sada ukupno isplatilo 14,1 milijuna, a u pripremi je isplata još 4,1 milijuna dinara, doznaju beogradske Večernje novosti dodajući kako će u prvoj “tranši” Golootočanima biti isplaćeno ukupno nešto više od 18 milijuna dinara ili oko 140 tisuća eura.

Povjerenstvu je do sada stiglo više od 300 zahtjeva za odštetu, od kojih su mnogi neutemeljeni jer osobe ili nisu sudski rehabilitirane ili su obeštećenje tražili ljudi koji im nisu najbliži srodnici, rečenio je Novostima u Ministarstvu pravosuđa i pojašnjeno kako svi koji su do sada dobili novac robijali su na Golom otoku, ali se Povjerenstvu javljaju i oni koji su osuđeni u drugim montiranim sudskim postupcima nakon 2. svjetskog rata, kao neprijatelji komunističkog režima no, oni nisu obuhvaćeni ovom uredbom. Za svaki zatvorski dan srpski “golootočani” su dobili po 700 dinara, oko sedam eura i najveće obeštećenje do sada je isplaćeno od dva milijuna dinara ili 20 tisuća eura zatočeniku koji je na Golom otoku bio sedam godina. Najmanji iznos od 266 tisuća dinara ili oko 2600 eura dobila je žena koja je bila zatočena godinu dana. Novosti dodaju kako su sudovi diljem Srbije zadnjih pet godina rehabilitirali oko 1900 osoba osuđenih za komunističkog režima, a među njima su Pavle Karađorđević, general Dragoljub Mihailović-Draža, Milan Nedić, Slobodan Jovanović i slični.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -