Published On: Pet, lis 25th, 2013

Srbija osuđuje izjavu turskog premijera da je Kosovo Turska

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije osudilo u četvrtak izjavu turskog premijera Recepa Tayyipa Ergodana tijekom posjeta Kosovu da je Turska Kosovo i Kosovo Turska, ocijenivši da takva stajališta nisu prijateljsta.

Prosvjed srbijanskog MVP-a uslijedio je nakon izjave u Prizrenu gdje je Erdogan izjednačio Tursku i Kosovo.

U Republici Srbiji ovakve izjave nikako ne mogu biti prihvaćene kao prijateljske. Odstupaju od uvjeravanja koja imamo u kontaktima sa najvišim turskim dužnosnicima“, istaknuto je u priopćenju, uz objašnjenje da je Prizren kao grad srpskog cara Dušana “vjerojatno najneprimjerenije mjesto za takve izjave”.

Svako u svijetu zna da je Kosovo srpska riječ i srpski teritorij, čak i oni koji su priznali tu kvazi-državu“, istaknuto je u priopćenju MVP Srbije.

Erdogan je u četvrtak, tjjekom posjeta Prizrenu, rekao da je “Kosovo Turska, a Turska Kosovo”, te da Kosovo i turski narod imaju istu povjest i civilizaciju. Erdogan i albanski premijer Edi Rama nazočili su u Prištini i svečanom otvaranju novog terminala u prištinskoj zračnoj luci, prenosiHina.

Kad dođem na Kosovo, osjećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i mi ćemo nastaviti pomagati Kosovo“, rekao je Erdogan.

U Beogradu se danas citira i ocjena njemačkih medija kako je turski premijer iskoristio posjet Kosovu da dovede u vezu Osmansko carstvo i veze Turske i Balkana, nasuprot Europskoj uniji (EU).