Published On: Ned, kol 22nd, 2021

Srbija neće uhititi osumnjičenog za ratne zločine u BiH

“Odgovor na pitanje zašto srpska policija nije uhitila Duška Kornjaču, za kojim je Bosna i Hercegovina raspisala tjeralicu, jednak je odgovoru na pitanje zašto policija BiH nije uhitila Nasera Orića iako je za njim Srbija raspisala tjeralicu”, rekli su za N1 iz MUP-a Srbije.

“Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije postupa isključivo u skladu sa zakonom, a ne po nalogu izdanom od strane bilo koje televizije, uključujući i televizije N1 Beograd ili Sarajevo”.

Ovo su riječi kojim počinje odgovor koji je stigao iz MUP-a Srbije nakon novinarskog upita N1 o tome je li i hoće li MUP Srbije poduzeti bilo što nakon što je na teritoriju Republike Srbije lociran Duško Kornjača, bjegunac i optuženik za zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Bosne i Hercegovini, osoba s Crvene tjeralice Interpola.

Nema zakonske osnove za postupanje po tjeralici BiH

“Ne postoji zakonska osnova za postupanje po tjeralici BiH koja se odnosi na državljanina Republike Srbije, Duška Kornjaču. Naime, pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije, osim u slučaju suradnje s Haaškim tribunalom, ne dozvoljava izručenje osumnjičenih za ratne zločine”, odgovor je MUP-a Srbije za N1.

Međudržavni sporazum Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o uzajamnom izručenju, također, ne dozvoljava izručenje svojih građana kada je u pitanju sumnja za kaznenog djelo ratnog zločina. Jasno je definirano da kaznena djela ratnog zločina ne potpadaju pod sporazum, pojašnjavaju iz MUP-a Srbije.

“Odgovor na pitanje zašto srpska policija nije uhitila Duška Kornjaču, za kojim je Bosna i Hercegovina raspisala tjeralicu, jednak je odgovoru na pitanje zašto policija BiH nije uhitila Nasera Orića iako je za njim Srbija raspisala tjeralicu”, rekli su za N1 iz MUP-a Srbije.

Interpol: Mi ne uhićujemo, to čine nacionalni policijski službenici

Ovom odgovoru prethodio je jučerašnji odgovor Interpola.

“Mnoge zemlje članice INTERPOL-a smatraju Crvenu tjeralicu valjanim zahtjevom za privremeno uhićenje, posebno ako su povezane sa zemljom koja je zatražila zahtjev putem bilateralnog sporazuma o izručenju. U slučajevima uhićenja na temelju Crvene tjeralice, to čine nacionalni policijski službenici u zemljama članicama INTERPOL-a”, izjavili su za N1 iz Interpola .

Podsjećamo, optuženika, a ne osumnjičenika, kako to navode iz MUP-a Srbije, za ratni zločin, Duška Kornjaču, umjesto istražnih organa Srbije, pronašao je novinar Avdo Avdić s portala Istraga.ba. Kornjača je slobodno živio na adresi Teskelijina na broju 6, u stanu broj 17 u Novom Sadu.

Prema riječima predsjednika Srbije, Aleksandra Vučiča, Kornjača radi kao “ugledni liječnik”.

Duško Kornjača je “u periodu od sredine travnja 1992. do kraja lipnja 1992. godine na području općine Čajniče, u okviru širokog i sustavnog napada Teritorijalne obrane i Policijske stanice srpske općine Čajniče, kao predsjednik Kriznog stožera, kasnije zapovjednik ratnog stožera Srpske općine Čajniče te predsjednik Skupštine općine i ministar obrane u Vladi Srpskog autonomnog teritorija Hercegovina, kao svjestan sudionik udruženog zločinačkog pothvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče”, navedeno je u optužnici koju je potvrdio Sud BiH.

guest
nije obvezno
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x