Published On: Sub, stu 9th, 2019

Srbija na hrvatsku prosvjednu notu oko spomen ploče zapovjedniku osvajanja Vukovara odgovorila optužbama za ‘rehabilitaciju fašizma’

Srpsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je svoju notu kao odgovor na hrvatsku prosvjednu notu zbog postavljanja spomen ploče general-majoru JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj vojarni “Jugovićevo”.

“Nema ničeg spornog u postavljanju spomen ploče general-majoru JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj vojarni “Jugovićevo” jer je Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tada legalne vojne formacije i nije osuđen za ratne zločine”, navodi se u noti srpskog Ministarstva vanjskih poslova, koje odbacuje navode hrvatskog ministarstva.
Srbija ističe “učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita NDH”, a kao primjere navodi podizanje spomenika Miru Barešiću, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomen ploču s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” koja je iz Jasenovca prebačena u Novsku, kao i imenovanje ulica po Mili Budaku.

“Legitimitet rehabilitiranju fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih dužnosnika na komemoracijama u Bleiburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika”, navode u noti.

Osim toga, “Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih”, ukazujući kako je “jedan od primjera dopuštanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac nazoči proslavi 25. obljetnice vojne akcije Medački džep, kojom je on zapovijedao, a za čije zločine je i osuđen”.

U odgovoru na prosvjednu notu Hrvatske, iz vrha srbijanske diplomacije ukazuju da je Hrvatska “ukinula prvostupanjsku osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za kazneno djelo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku”.

Poručuju da inzistiranje Hrvatske na “oružanoj agresiji” Srbije može biti protumačeno jedino kao klasična zamjena teza “s obzirom da je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente kaznenog dela etničkog čišćenja”.

“O prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i protjeranim Srbima koji su živjeli na teritoriju Hrvatske, kao i mjere koje je Hrvatska preduzimala, a neke od njih i dalje poduzima kako bi se onemogućio povratak Srba”, navodi se u noti srpskog ministarstva.

Kažu i kako usprkos naporima srpskih dužnosnika da se odnosi s Hrvatskom uzdignu na viši nivo, s hrvatske strane postoji konstantno umanjivanje dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unaprjeđenju bilateralnih odnosa dviju zemalja.

“Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne doprinose ni procesu pomirenja u regiji, ni izgradnji atmosfere dobrosusjedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za nadilaženje teških posljedica ratnih sukoba iz devedesetih godina”, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova, piše N1.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare