Published On: Sri, lip 5th, 2013

Srbija možda zapliva

Germany Europe FloodsMarić je rekao, gostujući na RTS-u, da se nadležne službe pripremaju kako bi se u Srbiji spriječile poplave koje su zahvatile Europu, ali je i poručio da država ne smije štedi na prevenciji i zaštiti od izvanrednih situacija čiji se proračun, kako kaže , smanjuje iz godine u godinu.

On kaže i da je zakazana sjednica nadležnih službi koje će poduzeti sve korake kako rijeke ne bi preplavile nasipe, ali je istaknuo da bismo, ukoliko bi nadošla ogromna količina vode, “vidjeli iste scene kao u Europi”.

 

Slična situacija je bila i sa protivgradnim raketama, naveo je on, odgovarajući na pitanje zašto protivgradna zaštitra nije djelovala na teritoriju Beograda posljednjih nekoliko puta kada se grad veličine klikera sručio na prijestolnicu. Ne mogu se rakete nabavljati u minutu do dvanaest. One se nabavljaju mnogo ranije , kazao je Marić i ponovio da je glavni problem nedostatak sredstava i brige države da se preventivno reagira.

 

On je objasnio da zaštita od poplava i drugih izvanrednih situacija ne može se obavlja na način na koji bi građani željeli zbog nedovoljno novca koji se izdvaja za tu oblast. “Proračun za ove namjene se smanjuje od 2006. i služi da bi se pokrili troškovi od prethodne godine. Prošle godine nam je obećano deset milijuna eura i sada čekamo politički dogovor da vidimo da li će taj novac ostati u našoj kasi “, rekao je Marić. On je dodao da postoji mogućnost da proračun Sektora za izvanredne situacije ne bude uplaćen i izrazio nadu da će ključni “akteri imati dovoljno svijesti da je ovo jedan od poslova na kojem ne bi trebalo da se štedi”. “To je stvar koja sistemski mora riješiti, a ne od sezone do sezone”, zaključio je Marić. Podsjetimo , nadležni organi kažu da se očekuje da vrh poplavnog vala, koji već danima plavi dio Europe ostavljajući iza sebe i žrtve, stigne u Srbiju danas, na Dunavu kod Bezdana.Nadležni su najavili pojačano angažiranje ljudstva i mehanizacije