Published On: Pet, svi 3rd, 2013

Srbija ima strategiju za Kosovo

Državni vrh Srbije osmislio je strategiju u tri točke kako bi osigurao primjenu Briselskog sporazuma i odlučan je da pronađe kompromis s kosovskim Srbima oko ovog sporazuma, te dobije datum za početak pregovora s EU u lipnju pišu beogradske Večernje novosti.
Ako ne bude bar načelnog dogovora s liderima sa sjevera Kosova, Vlada Srbije će kao posljednje sredstvo primijeniti drastične mjere, a moguća su raspuštanja lokalnih samouprava i uvođenje privremenih vijeća, navodi ovaj list pozivajući se na izvore u srpskoj Vladi.
Novosti pišu kako je strategija, koja treba osigurati primjenu Briselskog sporazuma i poveća šanse za dobijanje datuma za pregovore sa EU, dobila široku podršku svih parlamentarnih stranaka, osim opozicijske Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.
Prema informacijama lista, djelovat će se u tri pravca – da se postigne dogovor sa Srbima s Kosova kako bi se uklonile sve prepreke za primjenu dogovora na terenu, da se u nastavku pregovora oko plana implementacije dobiju što povoljniji uvjeti za Srbiju, te da se što prije otvore i postignu bar načelni dogovori oko preostalih neriješenih pitanja – energetike, telekomunikacija, imovine, povratka raseljenih…
Novi sastanak srpskog premijera Ivice Dačića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića s političkim liderima kosovskih Srba zakazan je za utorak, 7. svibnja, s obzirom da su pozicije Beograda i sjevera Kosova i dalje udaljene oko ključnih stvari – referendumskog pitanja i rokova za njegovo održavanje.
Predsjednik skupštinskog Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za Novosti kako održavanje referenduma ne bi ništa riješilo, jer je Srbija ušla u nepovratan proces primjene dogovorenog.
-Točno je da se bez kosovskih Srba ne može osigurati održiva primjena sporazuma, kao što i svima trebalo biti jasno da nikome ne ide u korist da se gubi vrijeme na čekanje odluka Ustavnog suda Srbije ili rezultate referenduma, rekao je Drecun.