Published On: Pon, velj 18th, 2013

"Srbija će morati priznati Kosovo"

Beograd – Poslanica francuske skupštine Daniel Oroa tvrdi da će Srbija morati da prizna Kosovo. Zahtjev za priznavanje nije na papiru, već je usmeni, kaže ona za Novosti.
Obruč Kosova sve se više steže oko Srbije. U trenutku dok kreću odlučujući pregovori u okviru dijaloga s Prištinom, stižu pritisci iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašnenu neovisnost, kaže Oroa i ističe da bez međusobnog priznavanja na kraju europskog puta, od članstva Srbije u EU neće biti ništa.
“Mislim da nam je svima priraslo srcu da pomognemo Srbiji da ispuni sve kriterije. Istina, ovi kriteriji su malo kompliciraniji, i brojni, ali vjerujem da Francuska, povijesni saveznik Srbije, ima ulogu da taj proces olakša”, kaže predsjednica Odbora za europske poslove francuske skupštine. Upitana da li se, praktično, od Srbije traži da se odrekne dijela svog teritorija, Oroa je rekla: “Tijek stvari kakvim ste ih predočili je gledište Srbije. Koliko je meni poznato, to nije stav Kosova. Francuska i Njemačka su se dugo borile za dio zemlje koji se zove Alzas i Lorena. Sada predstavnici Bundestaga i komisije kojom predsjedavam, idu zajedno u Beograd “. Prema njenim riječima, ono što je najvažnije jest da su žitelji Alzasa i Lorene na kraju iznijeli svoj stav. “Mislim da su žitelji Kosova, također, iznijeli svoje mišljenje. To nije, da tako kažem, napisan uvjet, ali neće biti ulaska ni Srbije, ni, uostalom, Kosova, u EU, sve dok se u potpunosti ne budete pomirili i dok dvije zemlje ne budu jasno priznale jedna drugu! I, čini mi se da Srbija u ovom trenutku u tom domenu poduzima dosta koraka “, naglasila je ona. Na opasku da takav zahtjev nije formuliran u obvezama iz Bruxellesa, Oroa je rekla: “Nije napismeno, ali jeste usmeno ! Ne vidim, inače, kako bi EU prihvatila primiti zemlju koja nije priznala drugu državu “