Published On: Sri, lip 15th, 2016

SRBIJA BLOKIRA SAMU SEBE? ‘Vučićevo otkazivanje puta u Bruxelles moglo bi usporiti put u EU’

Odluka srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da otkaže posjet Bruxellesu 21. lipnja mogla bi dovesti u pitanje otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 za članstvo u EU, ali o toj mogućnosti odgovor izbjegavaju i međunarodni i srbijanski dužnosnici, prenose u srijedu srbijansi mediji. Iako aktualni premijer i mandatar za sastav nove vlade kaže da Srbija ostaje na europskom putu, pitanje kada će napraviti sljedeći korak prema Uniji ostaje otvoreno.

– Očekivanja Beograda da nova poglavlja u pristupnim pregovorima budu otvorena do kraja ovog mjeseca, poslije odluke Aleksandra Vučića da odgodi planirani posjet Bruxellesu 21. lipnja, čini se da sada nisu realna – ocijenjuje televizija N1.

Vučić je potvrdio da je otkazao put u Bruxelles do formiranja nove vlade i odlazak u SAD promotivnim letom Air Serbie Beograd-New York 23. lipnja kada se trebao susresti i s nekoliko američkih dužnosnika. Vučić, koji se u utorak sastao s američkim veleposlanikom Kylom Scottom i šefom Misije EU U Srbiji Michaelom Davenportom na njihov zahtjev, kratko je o tom sastanku rekao da ‘nema bitnih i strateških nesporazuma u odnosima sa SAD i EU’.

Dodao je da ‘o određenim pitanjima imaju različita mišljenja’, ali je uvjeren kako građani Srbije znaju da on na najbolji način štiti interese države i njezinih građana.

– Razgovarao sam s čelnicima EU tijekom vikenda, ne dijelimo uvijek ista stajališta i mišljenje, to je duh i europska vrijednost da možete podijeliti drugačija stajališta i mišljenja i zadovoljan sam što to mogu, smijem i hoću učiniti, ali smo u 90 posto stvari suglasni – objasnio je Vučić, ne navodeći pojedinosti sastanka s veleposlanicima EU-a i SAD-a u Srbiji.

Nova srbijanska vlada bi trebala biti formirana u iduća dva i pol mjeseca, jer je rok počeo teći danom konstituiranja parlamenta početkom lipnja.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>