Published On: Fri, Dec 27th, 2013

Srbija bi mogla 2020. postati članica EU

Voditelj izaslanstva EU u Beogradu Michael Davenport ocjenio je kako bi Srbija mogla postati članica EU 2020. , a da je realno da prva poglavlja budu otvorena početom 2015. godine , prenosi Tanjug .

On je naglasio da je u pregovorima Srbije s EU i odnosu s Prištinom bitno normaliziranje , a ne priznavanje neovisnosti Kosova .

” Brzina kojom ćete se pomicati na europskom putu ovisit će od napora Srbije , političke volje da se provedu reforme i kapaciteta vaše vlade da vodi pregovore . To zahtijeva formiranje pregovaračkog tima što je prije moguće i , u tom slučaju , cilj ući u EU do 2020. imao bi izgleda za uspjeh ” , rekao je Davenport u intervjuu današnjim ” Novostima ” .

Na pitanje da li su ” Kosovo i EU ” i dalje dva kolosijeka , s obzirom na to da pregovarački okvir predviđa da normaliziranje odnosa s Prištinom u velikoj mjeri diktira tempo ” naših integracija ” , Davenport je odgovorio da je jasno da će odredbe o sveobuhvatnom normaliziranju i pravno obvezujući sporazum biti vrlo važni u pregovaračkom procesu .

” Ali , odluka o otvaranju pregovora je rezultat napretka koji je Srbija postigla u raznim područjima , ne samo u dijalogu s Prištinom.

Zahtjev za napredak u dijalogu u velikoj mjeri treba tumačiti kao dio ispunjavanja kopenhaških kriterija za članstvo , a to je regionalna suradnja ” , objasnio je on .

Upitan što će biti sadržina pravno obvezujućeg sporazuma , on je odgovorio da će to biti na dvije strane , da ispregovara i dogovore se .

” Što će sve biti sadržina sporazuma , rano je reći , ali on će sigurno morati reflektirati sva pitanja u vezi sa sveobuhvatnim normaliziranja . Jedna od ključnih oblasti je dosljedno pridržavanje dogovora Beograda i Prištine da se neće međusobno blokirati na putu ka EU ” , rekao je Davenport .

Na pitanje da li će priznavanje Kosova biti uvjet za članstvo Srbije u EU , Davenport je odgovorio da se traži sveobuhvatna normalizacija , a ne priznavanje i da je to pozicija Europskog vijeća i svih 28 država članica .

On je objasnio da će poglavlje 35 , kada je riječ o normaliziranju odnosa s Kosovom , pokrivati ​​primjenu do sada postignutih sporazuma o carini , integriranom upravljanju graničnim prijelazima , katastru , matičnim knjigama , suradnju s EULEX , kao i nastavak procesa sveobuhvatnog normaliziranja .

” Premijeri ( Srbije Ivica ) Dačić i ( Kosova Hashim ) Thaci su se složili da su potrebni dodatni dogovori i sporazumi u procesu normaliziranja ” , dodao je on .

Davenport smatra da je u ovom trenutku teško reći što će biti mjerila za otvaranje poglavlja .

” Završen je screening za tri poglavlja – 23,24 i 32 – sada ekspertske misije Europske komisije dolaze u Srbiju . Na temelju toga , bit će napravljen akcijski plan , zatim ćemo ga razmatrati sa srpskom vladom i onda će ti planovi i njihovo provođenje postaviti mjerila za otvaranje poglavlja ” , objasnio je Davenport .

Davenport je rekao da u EU postoji zabrinutost oko problema lažnih azilanata i pritisak da se Srbija , u suradnji s EU , hitno angažira na rješavanju tog pitanja .

” Uvjeren sam da je Vlada Srbije u potpunosti svjesna problema i očekujemo adekvatne korake ” , rekao je Davenport .

On je istaknuo da nema kontradikcija između odličnih odnosa s Rusijom i članstva u EU .

” Kada je riječ o ‘ Južnom toku ‘ , nekoliko članica EU također sudjeluje u ovom važnom projektu . Bruxelles samo inzistira da projekt bude u skladu sa zakonskom regulativom EU , s načelima konkurencije , a Srbija uz to mora i poštovati Sporazum o energetskoj zajednici , čiji je dio ” , rekao je Davenport .