Published On: Pet, kol 14th, 2015

SRBI U TUNISU U STRAHU: Specijalci nas čuvaju od otmice džihadista

Dobili smo upute da ne vozimo noću i da se krećemo u grupama. Svjesno smo da su teroristi ISIS svuda prijetnja, kaže Vladan Hristov koji radi u rizičnoj afričkoj zemlji.

Nakon što su pripadnici Islamske države odrubili glavu hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku, za sigurnost brinu i Srbi koji rade u rizičnim zemljama, u kojima džihadisti sve više siju strah.
Oni više nigdje ne izlaze sami, a njihova radna mesta okružuju jake vojne i policijske snage.
– Srpskim radnicima dane su instrukcije da ne voze noću i da svuda idu u grupi.

Na gradilištu je ranije dežurala policija, a sada je zaštita diskretnija i zaposlene čuvaju policajci u civilu. Srbi su zatražili procjenu sigurnosti od veleposlanstva , nakon čega su svi do jednog odlučili ostati raditi – priča za Kurir Vladan Hristov, predstavnik tehnika  „Hidrotehnika“ u Tunisu.
Naši u Iraku sigurni
Za ovu firmu trenutno u toj zemlji radi oko 30 Srba i svi su angažirani na gradilištu u mjestu Šanbi, koje inače spada u rizičniju zonu. Ipak, kako kaže Hristov, mjere sigurnosti su na najvišem nivou.
– Svi smo vidjeli šta se desilo Salopeku i užasnuti smo. Ali smo također svjesni da su teroristi ISIS svuda prijetnja, a sigurnosne službe Tunisa poslije nedavnog krvavog terorističkog pira na plaži čine sve da ne dođe do novih napada – kaže Hristov.
Srpskih radnika ima u drugim rizičnim zemljama – u Egiptu ih je 287, Iraku oko 150, Siriji 150, Libiji 250.
– Sigurno  je samo tijekom dana, ali žene se ni tada ne smiju kretati bez pratnje. Vojske i policije ima svuda, a kontrole su rigorozne i česte. U zemlju ne možete ući ako netko važan ne garantira za vas.
Inače, na ulicama ima mnogo oružja, a u vojnim jedinicama ima mnogo kurdskih žena – priča tridesetogodišnja Beograđanka koja radi u Iraku i dodaje da se zbog stalnog prisustva policije ne plaši toliko za svoju sigurnost
Srbe ne diraju u Libiji
Zdravstveni radnici iz Srbije zaposleni u libijskom gradu Sirtu, u bolnici koja je pod kontrolom Islamske države, nisu bili raspoloženi za razgovor.
– Dobro smo, sigurno smo, ali imam baš mnogo posla i zato nemam vremena da pričam – kratko nam je poručio Marko Stojanović.

Veleposlanik u Tunisu
NE STIŽEM NI RAZMIŠLJATI STRAHU
Ministarstvo vanjskih  poslova još neće izdati preporuku da se ne ide u zemlje pod rizikom od napada ISIS. Kažu da prate razvoj situacije i da brinu o sigurnosti srpskih građana i diplomata.
– Imam mnogo posla, redovno obilazim srpske radnike i turiste, kojih trenutno ima svega 20. Toliko je toga bilo, ubistvo na plaži, pa ubistvo Tomislava Salopeka, da ne stižem ni da razmišljam o strahu – kaže Nikola Lukić, veleposlanik Srbije u Tunisu.
 
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare