Published On: Sri, velj 6th, 2019

SRBI TVRDE: “Naši plaćenici s Rusima čuvaju Madura”

I dok se Washington sprema na sve snažnije sankcije, a prijete Maduru da će on snositi posljedice ako naudi američkim diplomatima ili Guaidu. Reuters je ovih dana donio eksplozivnu priču o sudjelovanju ruskih plaćenika kao zaštitnika venezuelanskog predsjednika. Riječ je o, navodno, pripadnicima plaćeničke jedinice Wagner povezane s Igorom Prigožinim, Putinovim osobnim kuharom. Wagner je sudjelovao u borbama na bojištima Sirije, istočne Ukrajine i Krima. Vjeruje se da su upravo oni oslobodili Inina naftna polja od okupacije Islamske dražve.

Srpski borci također su sudjelovali u operacijama jedinice pa se s razlogom postavlja pitanje sudjeluju li u Venezueli.

Darko Trifunović, šef Instituta za nacionalnu i međunarodnu sigurnost u razgovoru za Alo kaže: “Naravno da ih ima. Pa Rusi su zato i organizirali kampove po Srbiji i RS, kako bi regrutirali borce, ali je naša policija to zaustavila, samo što nismo do kraja odradili posao jer su u zemlji ostale razne organizacije i pojedinci od interesa. Kada je o Maduru riječ, očito je mislio da je Trump budala i da ne zna da i on stoji iz stotina tisuća migranata na granicama Amerike.

S druge strane, vojni analitičar Vlade Radulović tvrdi da su to sve samo špekluacije. “Ne bih smio 100 posto stati iza tih tvrdnji jer to je, prije svega, pitanje za naše sigurnosne službe. Ali, s druge strane, ne mogu ni odbaciti tu tezu. Prije svega zato što postoji taj kontinuitet srpskih boraca u ruskim paravojnim jedinicinama”, kazao je Radulović.

Trifunović spominje događaje iz prošle godine. Naime, pripadnici Ruske federalne službe sigurnosti FSB zajedno s pripadnicima specijalne jedinice SOBR pohapsili su članove privatne vojne kompanije E.N.O.T, srpskoj javnosti poznatije po organizaciji kampova za djecu na Zlatiboru, a po ugledu na slične koje  godinama organiziraju u Rusiji i gdje se tinejdžere uči militantnim aktivnostima.

Ovu vijest je objavila ruska državna agencija TASS, što je tek nedavno došlo u žižu javnosti, iako je do uhićenja došlo još 7. studenog prošle godine, kako piše ova agencija. Policija se zainteresirala za aktivnosti E.N.O.T.-a nakon što su počeli raditi s maloljetnicima: tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv u specijalnim  da rade sa maloljetnicima: tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv, što je ljetos bio slučaj i na Zlatiboru, piše portal Blic.

“Pripadnici FSB-a priveli su 7. studenog u Rjazanju nekoliko članova privatne vojne kompanije E.N.O.T. Uhitili su ih pripadnici specijalne jedinice SOBR, rekao je sugovornik novinske agencije TASS.