Published On: Uto, srp 13th, 2021

SRBI PIŠU: “Hrvati su najbrojniji narod u najjužnijem gradu svijeta. I ne to nisu potomci Ustaša!!!”

Na Instagram profilu “Geokutak” objavljena je vrlo interesantna i ne tako poznata priča o najjužnijem gradu na svijetu u kome polovinu stanovništva čine Hrvati!  Povijesno je poznato da je hrvatska emigracija postojala, kao što i dan danas postoji u zemljama Latinske Amerike.

Hrvata danas najviše ima u Paragvaju i Argentini kada govorimo o Južnoj Americi. Tamo su pobegli brojni pripadnici i simpatizeri ustaškog pokreta posle kraha Nezavisne Države Hrvatske. Poznato je da se i poglavnik NDH Ante Pavelić skrivao u Argentini pod lažnim imenom, pa čak bio i savetnik u vladi diktatora Huana Perona. Međutim, “Geokutak” donosi znatno vedriju istorijsku priču – piše Srbija Danas

Krajem 19. stoljeća, Hrvati iz primorskih krajeva su počeli masovno  emigrirati “preko oceana” u potrazi za boljim životom, jer su Austrougari baš u to vrijeme sklopili sporazum s Italijanima kojim su direktno ugrozili jednu od glavnih djelatnosti Hrvata s primorja – vinogradarstvo.

Bilo je dogovoreno da se porezno olakša uvoz vina iz Italije, čime se Hrvatima više nije isplatilo da proizvode vino – prenosi “Geokutak”.

Tako su Hrvati i Španjolci krajem 19. stoljeća naselili ovaj grad, te danas “na kraju svijeta” čak 50 posto stanovništva ima hrvatsko porijeklo!

Punta Arenas, Čile

Punta Arenas, Čile
Foto: Google Earth/Printscreen

Punta Arenas je najjužniji “veći” grad jer ima više od 100.000 stanovnika, “pravi” najjužniji grad je Ušuaja u Argentini, ali zbog manjeg broja stanovnika ponekad se navodi da je to Punta Arenas.

Upravo u Punta Arenasu preko 50 posto stanovnika ima hrvatsko porijeklo.

Što reći. Dobro je da nisu naselili Ušuaju. Tko bi se riješio stigme.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x