Published On: Pon, srp 25th, 2016

SRBI ODGOVORILI USTAVNOM SUDU: Odluka o zabrani Dana Republike Srpske mora biti poništena

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske uputila je u petak odgovor Ustavnom sudu BiH koji je zatražio informacije o tome šta je urađeno s ciljem sprovođenja njihove odluke kojom je obilježavanje Dana Republike 9. januara proglašeno neustavnim. Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je istakao da je parlament u odgovoru podsjetio sud na zahtjev upućen 17. juna kojim je Srpska zatražila preispitivanje sporne odluke i da se o njemu Ustavni sud BiH nije izjasnio. “Narodna skupština je zahtjev podnijela u utvrđenom roku i očekujemo da Ustavni sud preispita i stavi van snage svoju odluku o Danu Republike Srpske”, rekao je Čubrilović. Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine utvrdio, odlučujući na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, da dio Zakona o praznicima Republike Srpske koji se odnosi na obilježavanje 9. januara kao Dana Republike nije u skladu sa Ustavom.

Najviši zvaničnici Srpske su nakon toga jedinstveno poručili da ne prihvataju tu odluku, a zatim je formiran ekspertski tim koji je poslao zahtjev Ustavnom sudu BiH da poništi svoju odluku i donese novu. Čubrilović je naglasio da iz izjava bošnjačkih političara i intelektualaca proizlazi da problem nije Dan Republike, nego to što je riječ o 9. januaru – danu kada se obilježava nešto što se dogodilo prije Dejtonskog sporazuma. “Oni žele da dokažu da Republika Srpska nije postojala prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Pitam ih ko je onda unio svoj suverenitet u zajedničku državu u Dejtonu ako Republika Srpska nije postojala.

Unijeli su ga entiteti, a nije bilo obrnuto”, rekao je Čubrilović te ponovio da je odluka Ustavnog suda BiH politička, a ne pravna. Dodao je da će Srpska, kao legalista, poštovati odluke suda. “Zato ćemo obavijestiti Ustavni sud i da pripremamo izmjene Zakona o praznicima koje bi do kraja godine trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri”, rekao je Čubrilović. Narodna skupština Republike Srpske je u međuvremenu jednoglasno donijela odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike, koji će biti održan 25. septembra, kada će narod reći da li podržava da se 9. januar obilježava kao Dan Republike.

Zbog odluke Narodne skupštine o raspisivanju referenduma deset poslanika iz FBiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputilo je poziv predsjedavajućim Predsjedništva i Savjeta ministara BiH Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću da organizuju sastanak sa poslanicima, ministrima i predsjednicima stranaka. Izetbegović je u petak rekao “Glasu Srpske” da je pročitao pismo i da sastanka neće biti. “Nešto ću im odgovoriti, ali nećemo održati sastanak. Smatram da institucije moraju raditi svoj posao. Ne trebaju nam krnje institucije ili dijelovi institucija da se sastaju pa da se stvore dva bloka. Tražimo od institucija i međunarodnih i domaćih da sasvim jasno i nedvosmisleno rade svoj posao kada je u pitanju kršenje Dejtonskog sporazuma i dovođenje u pitanje Ustava BiH i zakona. To treba da rade institucije”, rekao je Izetbegović.

Visoki funkcioneri SDA negirali su ranije za federalne medije spekulacije da će kao kontramjera biti organizovan referendum o ukidanju RS, ali su naglasili da OHR ne smije dozvoliti referendum u Srpskoj. Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da pismo grupe bošnjačkih poslanika u kojem traže sastanak na nivou BiH govori o potpunoj mobilizaciji bošnjačkog političkog bloka da bi koristeći dio međunarodne zajednice onemogućili sprovođenje referenduma u RS. U OHR-u su u petak rekli da i dalje razmatraju odluku Narodne skupštine RS o održavanju referenduma.

“Iako je očigledno da su praznici osjetljivo pitanje u BiH, vladavina prava se uvijek mora poštovati. Svi organi vlasti u BiH, uključujući i one u RS, imaju obavezu da sprovode konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, poručili su iz OHR-a. Ustavni sud BiH donio je spornu odluku preglasavanjem sudija iz srpskog i hrvatskog naroda od strane bošnjačkih i stranih sudija.

Zvaničnici RS su zatim zatražili da odluka bude poništena i da Parlament BiH u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH kojim je predviđeno da strane sudije budu zamijenjene domaćim i da bude onemogućeno donošenje odluka ako za njih ne glasa barem jedan sudija iz svakog naroda. S obzirom na to da su bošnjačke stranke blokirale usvajanje tog zakona ispunjeni su uslovi za raspisivanje referenduma, koji su zvaničnici RS ostavili kao alternativu usvajanju zakona o Ustavnom sudu.

Dmičić: RS postupa po zakonu

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić poručio je u petak da je RS uradila sve u skladu sa Ustavom i zakonom. Reagujući na ocjene profesora ustavnog prava Omera Ibrahimagića, koji je za federalne medije kazao da se RS ponaša neustavno i da se odlukom o referendumu političkim sredstvima suprotstavlja pravu, Dmičić je istakao da to nije tačno i da je i dalje vidljivo da intelektualne, političke i druge elite ne prihvataju RS kao državotvornu jedinicu koja je sa drugom jedinicom konstituisala BiH. “RS poštuje Ustav BiH, jer smatra da je on najviši opšti pravni akt sa kojim je usklađen i Ustav RS”, rekao je Dmičić.   (Glas Srpske)