Published On: Sri, pro 5th, 2018

STIGAO I ODGOVOR: Hrvati i Srbi su nastali od Bošnjaka!

Profesor dr Ferid Muhić, filozof i lingvist iz Skoplja, prvi predsjednik Zukorlićeve Bošnjačke Aakademije Nauka i Umjetnosti, osnovane 2011. godine. tvrdi da su, Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka.

Muhićeva teza je dobra i zanimljiva teza. Zapravo ukoliko se pokaže točnom mogla bi pridonijeti do pomirenja na Balkanu i obnove nekadašnje Jugoslavije od Istre do Rumunjske granice. Država Bošnjaka mogla bi tako imati 15 milijuna stanovnika i činiti najstabilniji dio ovog dijela Europe. Pošto je jedna bošnjačka država – Hrvatska, već u Europskoj uniji pripojenjem s tom državom država Bošnjaka promptno bi ušla u EU.

Pitanje je samo kako djecu učiti da su u povijesti Bošnjaci iz Srbije i Srpske radili genocid nad Bošnjacima iz Bosne, i Zašto su  Bošnjaci iz Hrvatske radili zločine u Jasenovcu nad Bošnjacima pravoslavcima. Također trebat će pojasniti i zašto je Bošnjak Gavrilo Princip radio atentat na Franz Ferdinanda, te zašto su se Bošnjaci katolici i Bošnjaci pravoslavci tolike godine krivo nazivali Srbima i Hrvatima.

Do kraja 19. stoljeća nitko u Bosni nije bio Srbin i Hrvat, već pravoslavac i katolik. Veliki dio bosanskih Srba i Hrvata su Bošnjaci, koji su primili kršćanstvo.Ne postoji nijedan dokument o prisilnom prihvaćanju islama na Balkanu – tvrdi Ferid Muhić.

On ima bogatu znanstvenu biografiju: diplomirao je filozofiju u Skoplju, doktorirao filologiju u Beogradu, fulbrajtovac i predavač na više zapadnih i maloazijskih sveučilišta. Objavio je pedesetak knjiga, imao je mnogo polemičkih nastupa po bosanskim medijima, a jedan od njegovih stavova je sljedeći:

– Do kraja 19. stoljeća nitko u Bosni nije bio Srbin i Hrvat, već pravoslavac i katolik. Veliki dio bosanskih Srba i Hrvata su Bošnjaci, koji su primili kršćanstvo. Ne postoji nijedan dokument o prisilnom prihvaćanju islama na Balkanu. To je uvijek bilo dobrovoljno, i to je veliki moralni čin i akt hrabrosti, jer se radi o radikalnom prekidu s dotadašnjim načinom života: nema više alkohola, svinjetine, valjalo je pet puta klanjati na dan, postiti, do 50. godine biti turski vojnik . Turci nisu tjerali kršćane u vojsku, jer se smatralo da je Božji grijeh siliti nekoga da gine za boga u koga ne vjeruje – tvrdi on i dodaje:

– Svi u Bosni MORAJU prihvatiti da su Bosanci, i to je tako i tu nema razgovora, jer svi govore bosanskim jezikom. Srpski i hrvatski jezik su samo istočna i zapadna varijanta bosanskog jezika, koji je standardiziran pravopisom oko 200 godina prije Vukovog rječnika.

Nigdje se ne spominje, na primjer, odakle vode porijeklo Bošnjaci muslimani, već samo kaže da su tu odvajkada i da su nikli u Bosni s prvom travom. Povodom srpskog osporavanja i napada na bosanski jezik, on kaže da Bošnjaci moraju ispoljiti gnjev, a ne bijes: gnjev je moć, otvara oči, ispravlja nepravdu, vraća svijest i samopoštovanje. Treba kao Englezi, kada ih je napao Hitler, proliti krv, znoj i suze, ali obraniti svoje i našu Bosnu. Republika Srpska je najkrvaviji komad zemlje na planeti i još ima u svom imenu odrednicu republika, to je čist državni atribut. To treba ukinuti tako što se neprestano mora vikati da je to genocidna tvorevina, dok sama, što rekao Avdo Sidran, ne otpadne kao sasušena krasta sa zdravog bosanskog tkiva prenosi srpski portal “Telegraf”.

U jednom od svojih izlaganja pozvao se na izlaganje nekog francuskog povjesničara Ernana iz 1882. godine na Sorboni koji je navodno rekao da se nacionalna povijest pravi lažima, sve dok narod ne počne vjerovati da je to istina. Tako su radili Srbi, dopisao je Muhić tog Francuza.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare