Published On: Uto, pro 22nd, 2020

Srbi i Hrvati ne žele ovakvu  Bosnu i Hercegovinu!

Nedavno je prošla 77 godina od zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine na kojem je izražena odlučnost sličnih, ali različitih naroda kako njihova zemlja nije ničija, ali jest, kako zemlja naroda Hrvata, tako i Srba i Muslimana(danas formalno, općeprihvaćeno Bošnjaka).

Zadnje obilježavanje povodom spomenutog zasjedanja i njegovog krucijalnog prvobitnog značaja za Bosnu i Hercegovinu  se obilježava samo u  Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ne i u Republici Srpskoj što poprima kontkradiktoran i diferencijalan značaj.

Naime, Željko Komšić 23.11.2020. godine u svom obraćanju izjavljuje “kako je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, najuspješniji dijelovi tadašnjeg društva podržani slobodarskim stremljanjima većine bosanskohercegovačkih građana radnika, intelektulaca itd., obnovili su državnost Bosne i Hercegovine neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.“

Također kaže “predvodnici  tadašnje narodnooslobodilačke i antifašističke borbe imali su dovoljno mudrosti i znanja da u borbi za državu i slobodu mobilišu ljude iz  različitih sfera društva u jedan zajednički cilj. U tome su i uspjeli, jer su uvažavajći jedni druge znali definisati zajednički interes.“

Na osnovu temeljnog zaključka ZAVNOBIH, Bosna i Hercegovina nije obnovljena, naprotiv,  prvi put u povijesti dobiva mogućnost izgraditi zajednicu u kojoj će svi njezini narodi  živjeti u ravnopravnosti, slobodi i miru.

Temelj takvoj zajednici daju udruženi narodi Srba, Bošnjaka i Hrvata, a  koji se danas pokušavaj izmjestiti.

Svečano obilježavati i pozivati se na ZAVNOBIH, a iskrivljavati, zanemarivati i manipulirati njegovu svrhu u najmanju ruku jest neljudski i licemjerno.

Neljudski zbog toga što je povijest onakva kakva jest. “Gdje mrtvi muče žive“!

Licemjerno zbog toga što trenutne okolnosti koje iskorištavaju  današnji “antifašisti“ među kojima je i Željko Komšić  otvaraju mogućnost da adaptiraju u fašiste pod parolom njihovog antifašizma i građanstva.

Gledajući ZAVNOBIH iz današnje perpsektive, možemo zaključiti  kako je imao opće dobru svhru, što i jest cilj i bit politike. Djelovanje koje bi trebalo rezultirati opće dobro zajednica i njezinih pripadnika.

Nažalost, promatrajući današnje, neperspektivne, neprosperitivne i nekorektne politike  koje vode Željko Komšić i njemu slični dolazimo do stvarnosti: Pozivaju se  na ZAVNOBIH kakav bi oni željeli danas, a da se takav dogodio 25.studenog. 1943. godine, po mogućnosti u Sarajevu, iz kojeg proizilazi kako je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja koja nije ni srpska, ni hrvatska ni bošnjačka, nego isključivo bošnjačka i bošnjačka i s malo “ istinskih bosanskih katolika u Sarajevu“.

U takvoj, ne samo teoriji nego i praksi, Srbi, a većim dijelom Hrvati bivaju ogorčeni stalnim napadima, nepoštivanjem i zanemarivanjem njih i kao naroda i kao građana Bosne i Hercegovine.

Željku Komšiću i antibosanskom bloku, koji se prozvao probosanskim, zadnjih 20 godina, cilj je promijeniti svrhu i bit  postojanja Bosne i Hercegovine.

Njezine vrijednosti koja se jedino može reflektirati u multietičnosti i multikulturalnosti, a ne u građanskim okvirima koji pod plaštom europeizacije i demokracije teže uništiti temelje Bosne i Hercegovine.

U kojoj neće  biti mjesta  niti za Hrvate niti za Srbe niti za bilo koje druge narode i građane.

Srbi i Hrvati ne žele ovakvu Bosnu i Hercegovinu u kojoj nema dovoljno mudrosti i znanja da ih se prihvati (2 od 3 temelja ove zajednice) kao narode koji su tu stoljećima, koji jesu i koji će još bit. 

U kojojoj nema interaktivnih odnosa  i gdje nema konsenzusa oko definiranih budućih zajedničkih ili pak približnih ciljeva i interesa.

Takva Bosna i Hercegovina nije dobra niti za Bošnjake, niti za Srbe niti za Hrvate. 

Ivan Lovrić l Poskok.info

*autor je politolog

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>