Published On: Sub, pro 13th, 2014

ZBOG POKUŠAJA PREVARE: Lažni Srbi Haris i Nermin mogli bi i kazneno odgovarati

Središnje izborno povjerenstvo BiH ovoga je tjedna odbilo ovjeriti kandidature nekoliko županijskih zastupnika za Dom naroda FBiH zbog promjene nacionalnosti, piše bh. novinska agencija Patria.

Do sada su ovjerene liste kandidata iz pet kantonalnih skupština.

Kada na red dođe lista kandidata za Dom naroda FBiH iz Skupštine Sarajevske županije, na na kojoj se kao kandidati za Klub Srba nalaze Haris Pleho (BOSS) i Nermin Bjelak (BPS-Sefer Halilović), koji su se za Općinske izbore 2012. godine izjasnili da su iz reda ostalih, a za Opće izbore 2014. kao Srbi, bit će odbijena i njihova kandidatura, prenosi NAP.

Umjesto Plehe u Dom naroda FBiH ide kandidat Demokratske fronte Srđan Sužnjević, saznaje Patria.

I potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić izrazio je zabrinutost zbog promjene nacionalnosti u slučaju dva zastupnika Skupštine Sarajevske županije, Harisa Plehe i Nermina Bjelaka (Srbi).

On je uputio pismo Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Između ostaloga Pudarić je naveo da je zabrinut zbog mogućih posljedica koje nerazriješen status dvojice srpskih zastupnika u Skupštini sarajevske županije Harisa Plehe i Nermina Bjelaka može imati kod izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prema neslužbenim informacijama iz SIP-a, osim što su prekršili Izborni zakon BiH, Pleho i Bjelak bi mogli i kazneno odgovarati zbog obmanjivanja i lažnog predstavljanja, piše NAP.