Srbe i Bošnjake žele otjerali s Pelješca?

Građani BiH s imovinom u Janjini revoltirani odlukom lokalnih vlasti

Građani iz Bosne i Hercegovine s imovinom u općini Janjina na hrvatskom poluotoku Pelješac revoltirani su zbog odluke lokalne vlasti da moraju ukloniti prikolice i kamp-kućice. Ističu da je to isključivo odluka donesena na nacionalnoj osnovi.

Nedavno su, naime, na oglasnim tablama u Općini Janjina zatekli obavijest da svoje kamp-kućice i prikolice koje nisu u organiziranim kampovima moraju ukloniti, jer više nije prihvatljivo ljetovanje u ovakvim smještajnim kapacitetima.

Sagrađen vodovod

– Optužuju nas da pravimo nered, nemamo vode ni struje, iznajmljujemo svoje prikolice i tako zarađujemo, puštamo glasno narodnu muziku, pa čak i da vršimo nuždu u obližnjem žbunju! Sve je to daleko od istine. Mi smo svi obrazovani, pristojni građani, uljudno vaspitani, a vlasnici zemlje u Janjini smo još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nismo turisti, već vlasnici koji borave na privatnom vlasništvu – rekli su nam predstavnici Odbora građana BiH s imovinom u ovoj općini.

Oni su istakli da je prije dolaska veterinara Maglajlića, koji je bio prvi vlasnik u općini Janjina iz BiH, u tom mjestu bilo samo nekoliko ribarskih kućica te da je dolaskom bh. državljana infrastruktura procvjetala.

– Zahvaljujući našoj inicijativi i novčanom doprinosu, sagrađen je vodovod u Sreseru. Ironično, najviše otpora toj akciji dali su mještani koji nisu željeli dati novac. Također, zahvaljujući nama, kompletna infrastruktura se ili popravlja ili uspostavlja nova. Pa, koliko smo samo novca ostavili u njihovim trgovinama dok nije bilo Čeha, Slovaka, Poljaka… Bili smo jedini kupci. Prije našeg dolaska Janjina nije bila veća od mjesne zajednice. Kao zahvalnost za procvat, pred rat su nam sve naše srušili. Sada hoće opet – kazali su nam.

Kamp-kućica ima približno 150, najčešće na zemljištu koje nije veće od 150 do 200 kvadratnih metara.

Sramotan odnos

– Ratno ludilo je bilo i prošlo, pa smo i tadašnju odluku vlasti shvatili kao opće, privremeno ludilo i nismo zamjerili. Nisu nam dozvolili ništa da gradimo, jer da jesu, svi bismo napravili barem prizemnicu. Sve je ovo isključivo na nacionalnoj osnovi. Hrvate ne diraju, Srbe i Bošnjake žele otjerati. Imamo primjere da susjed Hrvat uspije legalizirati objekt, dok Bosancima ne daju, iako su odmah pored jer su, tobože, u poljoprivrednoj zoni u kojoj gradnja nije dozvoljena. Omalovažavaju nas, potcjenjuju, smatraju nižim od sebe i želimo da se čuje naš glas. Sramotan je takav odnos prema nama i to niko ne zaslužuje u 21. stoljeću – istakli su predstavnici bh. građana.