SRAMOTU PRIMJETILI I NJEMAČKI MEDIJI: Predstavnici SDA nisu smjeli primiti gradonačelnika Istanbula

 

 

“Otkako je pobijedio na izborima za gradonačelnika Istanbula Ekrem Imamoglu se smatra nadom turske oporbe”. Ovim riječima Michael Martens počinje tekst u listu Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojem čitatelje podsjeća da je Imamoglu ove godine u turskoj metropoli na izborima dva puta pobijedio kandidata iz Erdoganove stranke AKP.

“Prvo u travnju, nakon čega su izbori na zapovijest Erdogana poništeni, a onda ponovo u lipnju. On je time dokazao ono u šta mnogi pripadnici oporbe nisu više vjerovali, a to je da dugogodišnji vladar Erdogan može biti poražen na izborima”, piše Martens i dodaje da je Imamoglu proteklog tjedna ispunio svoje predizborno obećanje i posjetio Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, što je obećao svojim sugrađanima, Bošnjacima, u Istanbulu, prenosi Deutsche Welle.

Martens pojašnjava da su turski “Bošnjaci važan element istanbulskog identiteta i upravo njima novi gradonačelnik može zahvaliti pobjedu na izborima”.

Autor čitatelje podsjeća i da “gost iz Istanbula u Bosni ipak nije kod svih dobro došao. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ga nije primio u svoj ured. Skaka je član SDA čiji je šef Bakir Izetbegović blizak prijatelj Recepa Tayyipa Erdogana”.

Martens podsjeća da veza s Erdoganom postoji još od Alije Izetbegovića, koji je umro u listopadu 2003. godine.

“Riječ je o čovjeku kojeg većina Bošnjaka smatra ocem bosanske neovisnosti. On je njegovao dobre odnose s Erdoganom. U Bosni i Turskoj kruži priča da je Izetbegović na samrti rekao Erdoganu ‘Pazite mi na Bosnu’. Erdogan je to uzeo za ozbiljno. Više puta je boravio u Bosni, zemlji za koju kaže da je ‘najbliskiji turski susjed’”.

Erdogan je kasnije pomagao Bakira Izetbegovića u izbornoj kampanji a i ovaj njega. Oni se dobro razumiju. A gostima, koji nisu dragi Erdoganu, se ne pridaje pažnja, navodi isti izvor.

U tekstu se također podsjeća i da je Gradska uprava prošle godine prvo izglasala, a kasnije korigovala odluku da Orhanu Pamuku, dodijeli nagradu „Počasnog građanina Sarajeva” jer navodno nije dovoljno učinio za Sarajevo da dobije tu nagradu.

Martens piše i da je “Erdogan omiljen kod velikog broja Bošnjaka, slično kao što je u najmanju ruku deklarativno kod većina Srba omiljen Putin. Takvi Bošnjaci vide Tursku kao silu zaštitnicu, a Erdogana kao čovjeka koji je Tursku ponovo učinio jakom. Osim toga, on predstavlja zemlju koja je oko 500 godina vladala većim dijelom Balkana i Bosnom”.

Imamoglu je posjetu Sarajevu mirno prihvatio. Posjetio je mezar Alije Izetbegovića, klanjao džumu u džamiji koja potiče iz Osmanskog carstva i po povratka kući je nositelj nade turske oporbe samouvjereno rekao da je “razgovarao sa svima koji su se s njim željeli sresti, i da je optimista kada je riječ o onima koji sada nisu na to bili spremni i da će ´u skoroj budućnosti´ i s njima uspostaviti kontakt”.