Published On: Sri, srp 10th, 2019

Sramotno: Vlada i sindikat metalaca pričali o pravima radnika, niti jedne riječi o Aluminiju

Zanimljivo, Vlada i sindikat koji predstavlja metalski sektor nisu se osvrnuli na sinoćnje gašenje Aluminija, kao jedne od najvećih tvrtki u ovome sektoru. Još jedan dokaz kako ne živimo u istom društvu i entitetu. Možda bi bilo bolje da se i formalno – pravno razgraničimo

Na inicijativu predsjednika Sindikata metalaca FBiH Bajre Meleza, u zgradi Vlade FBiH, održan je sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalnih ministara rada i socijalne politike Veska Drljače i energije rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima grupacije industrijskih sindikata iz metalske industrije, elektroprivrede, građevinarstva, tekstila i kože, šumarstva i rudarstva.

Sastanku su nazočili i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH.

Razgovarano je o setu zakona koji su od posebnog interesa za radnike. Predstavnici sindikata pozdravili su odluku Vlade kojom su u proračunu FBiH predviđena sredstva za uvezivanje radnog staža, te iznijeli zahtjev da budu i uvećana ako to bude potrebno. Također je istaknuta važnost što hitnijeg usvajanja zakona o sigurnosti na radu koji je već duže vrijeme u parlamentarnoj proceduri.

Posebna pažnja posvećena je razmatranju Nacrta zakona o štrajku, te istaknuta potreba da se sva ostala sporna pitanja usuglase između predstavnika sindikata i poslodavaca u što kraćem vremenu.

Zaključeno je da socijalni dijalog nema alternativu, da ga treba intenzivirati i da rad Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH ne može biti taoc nikakvih politika kao ni nefunkcioniranja Saveza samostalnih sindikata BiH, što je trenutno slučaj, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Zanimljivo, Vlada i sindikat koji predstavlja metalski sektor nisu se osvrnuli na sinoćnje gašenje Aluminija, kao jedne od najvećih tvrtki u ovome sektoru. Još jedan dokaz kako ne živimo u istom društvu i entitetu. Možda bi bilo bolje da se i formalno – pravno razgraničimo, prenosi ero.tel

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare