Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

SRAMOTNO Vijeće ministara obmanjuje EU: Brisel sve ljući na Sarajevo

Must Read

Vlasti Bosne i Hercegovine ne planiraju gradnju luke Neum, zvanična je informacija poslana u Brisel još 2013. godine. Iz Vijeća ministara taj je odgovor proslijeđen Evropskoj komisiji u jeku rasprava o gradnji mosta do Pelješca. Sve institucije Evropske unije tada su debatirale o tom pitanju, pa je Evropskoj komisiji, njenom Direktoratu za transport, naloženo da posebno ispita stajališta BiH, prenosi Dnevni Avaz

Obimna prepiska

„Dnevnom avazu“ ustupljena je na uvid obimna prepiska između zvaničnika EU i Vijeća ministara BiH. U njoj se vidi da službenici iz Brisela detaljno opisuju što ih zanima, predlažu zvanične sastanke i susrete u Sarajevu, ako treba, te mole sugovornike iz BiH da im dostavljaju što detaljnije odgovore.

Zanimljivo je da se u nekoliko navrata ističe da su osobe koje su zadužene za kontakte sa Sarajevom voljne da sve argumente BiH vjerodostojno prezentiraju svim institucijama EU, uključujući i Evropski parlament.

S druge strane su odgovori šturi i najčešće s kašnjenjima. Cijela konverzacija odaje upadljivu nezainteresiranost zvaničnog Sarajeva za pitanja koja „muče“ Brisel. Nakon što je stav o tome da se u Neumu neće graditi luka niti ima ikakvih planova za to ponavljan mnogo puta tokom narednih godina, uključujući i ovu, Evropska komisija odlučila je da plan Hrvatske o gradnji mosta prema Pelješcu pomogne i financijski i tako u cijelosti stane iza njega.

Usto, Briselu su proslijeđene i zvanične odluke Vijeća ministara i Predsjedništva BiH o tome da u Neum ne mogu pristajati teretni brodovi, već se moraju sidriti na otvorenom moru. Time je stavljen „pečat“ na odluku Brisela da podrži gradnju Pelješkog mosta. Sada su i u Briselu iznenađeni problematiziranjem ovog projekta.

Detalji pregovora

Jer u dokumentaciji koju je Sarajevo slalo u glavni grad EU dati su i svi detalji pregovora o gradnji mosta, planovima Hrvatske i zahtjevima bh. strane, kojoj je udovoljavano u više navrata. Zvanični Zagreb osigurao je da Brisel bude sasvim siguran u ispravnost projekta. Birokratski dopisi koji su odlazili iz Sarajeva samo su učvršćivali argumente Zagreba.

Stoga najave da najesen slijedi nova bura i da će se i u Državnom parlamentu tražiti rasprava o gradnji Pelješkog mosta u Briselu ne primaju blagonaklono.

Još je hladniji prijem najave da će se o tom pitanju zatražiti i međunarodna arbitraža. Nakon godina birokratiziranja i nemara, prijetnje sudom iz nekih sarajevskih krugova u Briselu se doživljavaju kao jeftini populizam i neozbiljnost nedoraslih političara.

Zajednička sjednica dviju vlada

Iz Brisela su nam skrenuli pažnju i na činjenicu da problem gradnje Pelješkog mosta nije uopće spominjan tokom nedavne zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske. – Na tom je susretu bilo dosta riječi o svim segmentima suradnje i odnosa dviju država. Predsjedavajući Denis Zvizdić niti jednog momenta nije spomenuo da postoji ikakav problem mosta. Zašto, pitajte njega – rečeno nam je iz Brisela.

Neum: Ne može biti luka .

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -