Published On: Čet, srp 21st, 2016

SRAMOTNO: Na mjestu gdje se 90-ih provodio fašizam, nad nositeljima krivih krvnih zrnaca spremaju “Prvi festival antifašizma Jablanica 2016”

Jadni Tito. Na mjestu okaljane simbolike, i prebrisane kulture sjećanja, u muzeju u Jablanici, u kojem su se 90-ih držali zatočeni civili ovog grada, za koje se procjenilo da su “unutarnji neprijatelj”, a za procjenu je bilo dovoljno da tek netko upre prstom, i kaže dršte ga, na mjestu  na  kojem su rađeni zločini, na mjestu za koje još nema pošteno osuđenih, i na kojem je 90-ih pogaženo to mitsko bratstvo i jedinstvo netko je odlučio izgraditi festival antifašizma.

Ne postoji mjesto jače utopijske simbolike, od muzeja u Jablanici u kojem se fašizam uselio u te silne i navodne antifašističke odaje. Upravo muzej u Jablanici, zbog te iste simbolike, susreta, jednog vremena, s drugim, trebao je i morao je biti obilježen kao mjesto dijaloga, možda i mjesto pokušaja suočavanja s prošlošću.

Ali ne. On je potpuno prešućen kao vojni logor 90-ih. Vojni logor jedne vojske u kojem su pripadnici jednog bratstva , pritvarali pripadnike drugog. Mjesto na kojem je galerijsko bratstvo i jedinstvo udomilo realnost. Zaraćenu postjugoslavensku realnost.

U organizaciji naime, društva ‘Josip Broz – Tito’ i SABNOR-a Jablanica, na platou muzeja ‘Bitke za ranjenike na Neretvi’, bit će održan prvi festival antifašizma ‘Jablanica 2016’.

Festival će trajati od 22. do 24. srpnja, a u okviru toga biti će upriličeni glazbeni koncerti, filmske projekcije i večer poezije.

Ozren Islamović, tajnik SABNOR-a Jablanica, kazao je Feni kako je cilj tog festivala da se skrene pažnja na sve češće pojave fašizma, ne samo u BiH, već u cijeloj regiji, koji se, kako Islamović kaže, sve više javno izražava.

”Vjerujemo da ćemo ovim festivalom antifašizma skrenuti pažnju mladima kako bi spoznali osnovne vrijednosti antifašizma, te da će festival vremenom preći u tradiciju. Na festivalu će glazbenici, glumci, pjevači dati i predočiti svoju viziju antifašizma, a pored toga, prisutni će imati priliku pogledati i revolucionarne filmove, kao i poslušati revolucionarnu poeziju. Za kraj festivala planirana je predstava ‘Oda radosti’, koju će izvesti Mostarski teatar mladih 1974”, istaknuo je Islamović.

Tijekom rata bila su  formirana dva logora ABIH na području općine Jablanica, jedan u gradu, u Muzeju, drugi u selu Ostrošcu. U Ostrošcu su zatvarani  civili iz Konjica i iz Jablanice. U travnju i svibnju 1993. godine  potpuno su eliminirani građani Jablanice u selima: Donja Jablanica, Krakovo, Žuglići, Šabančići, a nešto kasnije i u Ostrošcu. U Jablanici i Konjicu prvo je došlo do logora za Srbe, potom su u logore odvođeni Hrvati.

Festivalu antifašizma u logoru Jablanica po svojoj bizarnosti mogao bi se usporediti samo festival humanizma u logoru Dretelj, ili festival suživota u logoru Heliodrom.