SRAMOTNO: Na komemoraciji za Slavka Goldsteina govorio i Stipe Mesić

Interesantno je da nitko iz antifašističkih udruga, tijekom Mesićevog govora, nije protestno napustio dvoranu nego su ga pustili da govori, iako su javno dostupni njegovi stavovi o Jasenovcu. A poznato je kolika je bila borba Slavka Goldsteina da se Jasenovac istraži do kraja. Povijest će tako pamtitit da je na komemoraciji za Goldsteina govor održao i čovjek koji je taj nacistički logor nazivao praktički fitness centrom.
U Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski održana je komemoracija za uglednog novinara, izdavača, pisca, političara i pripadnika partizanskog pokreta Slavka Goldsteina, javlja Anadolu Agency (AA).

U Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski održana je komemoracija za uglednog novinara, izdavača, pisca, političara i pripadnika partizanskog pokreta Slavka Goldsteina, javlja Anadolu Agency (AA).

Na komemoraciji koju je organizirala Antifašistička liga Hrvatske, prije koje se upisivalo u knjigu žalosti, okupilo se stotinjak Goldsteinovih prijatelja i poznanika, kolega i suradnika, intelektualaca, novinara i političara te članovi njegove uže obitelji.

Sa govornice se okupljenima, poslije minute šutnje, obratilo nekoliko Slavkovih prijatelja, među kojima se istaknuo Đuka Hrženjak, 101-godišnji hrvatski partizan i Goldsteinov suborac.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić ustvrdio je kako je Goldstein bio “jedan od stupova hrvatske i jugoslavenske žurnalistike i publicistike, dobar novinar i dobar urednik”, filmski scenarist i radijski urednik.

Mesić je upozorio kako bi se mnoga Goldsteinova djela, kako novinarska, književna, tako i filmska, uskoro mogla pronaći na indeksu zabranjenih djela, posebno istaknuvši njegovu knjigu “1941. – godina koja se vraća”.

“Na pokopu jednoga od najuglednijih i najutjecajnijih intelektualaca u Hrvatskoj i nekadašnjoj Jugoslaviji nijednoga državnog predstavnika Republike Hrvatske nije bilo, nažalost. A trebalo je biti! Najmanje zbog Slavka, a najviše zbog Hrvatske”, kazao je Mesić.

Novinar Drago Pilsel, Slavka Goldsteina okarakterizirao je kao velikog, istinoljubivog i visokomoralnog koji će nedostajati “posebno danas kada se u antipartizanskoj euforiji koja je uvelike osnažena buđenjem nekritičkog proustaštva gomilaju laži, izmjenjuje povijest na skandalozan i sramotan način”.

Slavko Goldstein (1928.-2017.) preminuo je u srijedu 13. 9. u Zagrebu u 90. godini života. Pokopan je u obiteljskoj grobnici na Mirogoju uz židovski vjerski obred i uz prisutnost članova obitelji, predstavnike židovske vjerske zajednice “Bet Israel” u Hrvatskoj te stotinjak osoba iz javnog i političkog života.