Published On: Sub, stu 14th, 2020

SRAMOTNO: Domorodačka, robovska svijest u BIH takva je da ga nećemo sami otjerati. Povući će ga Amerikanci

Ulogom i radom Ureda visokog predstavnika u BiH nezadovoljni su mnogi, a kako Glas Srpske saznaje od dobro upućenih izvora bliskih međunarodnim krugovima, Valentinu Inzku su odbrojani dani i na njegovo mjesto trebao bi sjesti jedan njemački diplomat.

Iako je veleposlanik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Vasilij Nebenzja pokrenuo pitanje zatvaranja Ureda OHR-a, a pojedini sarajevski mediji objavili kako će novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, uz podršku Velike Britanije, postaviti osobu koja će se aktivnije uključiti u procese u BiH. Izvor “odlično upućen u diplomatske prilike” za spomenut mediji kaže kako će se sve završiti kompromisom velikih sila i da će umjesto Inzka doći osoba koja je “po mjeri svih”.

– Rusija je svjesna da nema podršku za zatvaranje OHR-a, ali isto tako SAD ne mogu bez suglasnosti Rusije postaviti “svog čovjeka”. Taj pritisak i jedne i druge strane rezultirat će smjenom aktualnog visokog predstavnika, a kao najozbiljniji kandidat u diplomatskim krugovima smatra se jedan njemački diplomat – kaže ovaj izvor.

On dodaje kako to nije nešto novo te da se na ovom scenariju radi već duže vrijeme i da se imenovanje novog visokog predstavnika može očekivati uskoro.

-I bivši istaknuti američki diplomat Robert Gelbard je nedavno na jednom predavanju rekao kako je promjena visokog predstavnika nužna, a riječ je o čovjeku koji poznaje mnoge diplomatske procese i takva njegova izjava nešto govori – rekao je ovaj izvor./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>