Published On: Pet, srp 27th, 2018

SRAMOTNO: Crnadak nije uručio Kolindino pismo sućuti majkama Srebrenice

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović pozvao je danas ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka da podnese ostavku zbog toga što je odbio proslijediti Udruženju Majke Srebrenice pismo predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u povodu smrti Hatidže Mehmedović.

“Njegova posljednja odluka, da ne proslijedi pismo saučešća hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koju je uputila Udruženju Majke Srebrenice povodom smrti Hatidže Mehmedović, pokazuje njegov odnos prema genocidu u Srebrenici, na šta sam do sada već upozoravao i tražio njegovu smjenu. To ne samo da je dehumanizacija Mehmedović, jedne od posljednjih faza negiranja genocida, već i ozbiljan diplomatski prekršaj”, naglašava Ahmetović.

On je prije dvije godine, pred komemoraciju žrtava srebreničkog genocida 11. jula, već podnosio zahtjev kao državni zastupnik za smjenu Igora Crnadka. Međutim, njegova inicijativa nikada nije ušla u parlamentarnu proceduru.

Ahmetović je tadašnje obrazloženje inicijative zastupnicima dostavio i pismeno, a u usmenom obrazloženju je naveo da Crnadkovu smjenu traži jer je djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova zabranio da učestvuju u aktivnostima u obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Već tada sam upozoravao na Crnadkov stav o Srebrenici, žrtvama genocida i njegovom negiranju. Međutim, rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije napravilo samo prekršaj u radu jer nikada ovu inicijativu nisu stavilo na glasanje, već su stali na stranu Igora Crnadka i zaštitili ga od moguće ostavke. I ovaj put ću im i pismeno dostaviti zahtjev za Crnadkovu smjenu, pa ćemo vidjeti da li će ga i ovaj put zaštiti”, rekao je Sadik Ahmetović.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x