Published On: Sub, lis 6th, 2018

SRAMOTNO: Centralna izborna komisija BIH još uvijek nije protjerala Juratovića iz zemlje

Poslanik Socijaldemokratske partije u njemačkom Parlamentu Josip Juratović, po zanimanju automehaničar, dio je međunarodne posmatračke grupe na  izborima u BiH.

Juratović  je u intervjuu za Vijesti.ba prekršio cijeli niz pravila Kodeksa koji je kao EU promatrač dužan poštovati. Pri tome je grubo izvrijeđao povjerenje naše zemlje i njenih institucija koje smo mu ukazali. Ponašajući se prema nama kao prema nižoj vrsti. Smatrajući da u BIH može činiti ono što ne smije u drugim suverenim zemljama svijeta.

Kršenje Kodeksa Promatrača pod nadzorom je CIK-a. CIK je jedini ovlašten spremiti Juratovića van BIH.

Do danas CIK nije učinio ništa.

U Kodeksu koji su promatrači iz EU dužni poštovati navodi se između ostalog da je član promatračke misije Josip Juratović dužan poštovati Ustav domaćina, i nacionalne institucije zemlje domaćina koja mu u dobroj volji daje akreditiv za promatrača. Dakle on tu nije turist. On je tu na funkciji.

Sve suverene zemlje do danas, izbacivale bi sa svog teritorija one promatrače koji bi se miješali u izborni proces, djelovali politički prije samih izbora, kritizirali ovu il onu politiku te se miješali u ustavno uređenje zemlje domaćina.

Juratović se jučer u Interviewu za Vijesti.ba, portal koji širi unitarni nacionalizam  direktno obrušio na Ustav BIH. Obrušio se na natkrovljujuće načelo Ustava BIH – konstitutivnost te kritizirao određeni broj političara iz Banja Luke i Mostara.  I naravno nikog iz Sarajeva.

Što mu je nedopušteno činiti kao članu promatračke misije. Naročito ne u predizbornom vremenu. Promatrač Misije EU-a tako je postao oruđe u rukama nacionalističkog portala. A plaćen je od EU građana, između ostalog i Hrvata i Srba koji žive u EU da u BIH profesionalno odradi ulogu promatrača. Za to će dobiti pozamašan honorar.

Poskok je jedini medij koji je upozorio na ovo. Niti jedna stranka u BIH još uvijek nije prijavila Juratovića. Pa čak ni one stranke koje se smatraju čuvaricama suvereniteta BIH. Niti Denis Suverenitet Bećirović nije reagirao.

BIH će, ukoliko ne izbaci Juratovića iz zemlje, biti jedina država na svijetu , koja je dopustila da član strane promatračke misije, vrijeđa Ustav zemlje domaćina i miješa se izborni proces.

Samir Arnautović, član CIK-a, iako smo od njega tražili pismeni komentar na ponašanje Juratovića, nije nam poslao nikakav odgovor.

CIK BIH bi trebala služiti građanima BIH, jer ju plaćamo. Morala bi  poštivati Ustav BIH kao i Kodeks za promatrače koji je usvojila skupa sa Europskom unijom.

Na ovaj način CIK svojom šutnjom vrijeđa sve građane BIH koji su do sada vjerovali da barem CIK kao institucija štiti suverenitet BIH i nije pod udarom ove ili one vanjske sile.

No izgleda da u CIK-u niti znaju što je Ustav BIH, što su njeni zakoni, što je Kodeks EU o promatračima koji su sami usvojili.

Građani BIH s još jednom zebnjom, nepovjerenjem prema državi i njenim institucijama izlaze na izbore. U državi koja Izbornog zakona – nema.

U privitiku upućujemo ugledne članove CIK-a na  sljedeći dokument.

Apeliramo na njih da ga pročitaju. Posebno točku 9.

Apeliramo da čitaju.

Da bilo što konačno pročitaju.

DECLARATION OF PRINCIPLES FOR INTERNATIONAL ELECTION OBSERVATION

Plaćamo vas dragi Uhljebi da radite svoj posao. Radite svoj posao. Ili vas nećemo plaćati. Što znači da više nećete moći biti uhljebi.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare