Published On: Ned, lip 13th, 2021

Sramotne poruke upućene gospođi Orlović: A što se tiče ove žene, podići ćemo hram i to sa velikim zvonom koje će da zvoni dok bude pila kafu

Popović bi se međutim mogao upitati sljedeće: Što je to Hristovi ili Kristovo u činu građenja Crkve u otetom dvorištu, uz poniženje nedužne žene? Uostalom nije l Krist upravo bio reformator koji je kršćanskog Boga preselio iz hramova iz kuće u duše čovjekove čime je Crkva prestala biti vertikalna piramida, postajući horizontalna zajednica  Kristova. Kraljevstvo nebesko nastanjeno u svakom kršćaninu vjerniku. Žao nam je da ovako razmišlja svećenik pravoslavne crkve. Koju iznimno inače cijenimo.

Pravoslavni svećenik  Predrag Popović komentirao je na svom Instagram profilu rušenje crkve u Konjević-Polju koja je nelegalno bila izgrađena u dvorištu gospođe Fate Orlović.

On u svojoj objavi osuđuje postupak rušenja crkve, a gđu Orlović koja je konačno dobila pravnu bitku, nazvao je babom kojoj je “njena kafa bitnija od sreće mnogih.”

Bilo je toga, i pričali su nam kako su živjeli oni koji su rušili Svetinje. A čovjek se sve nada da su prošla ta vremena i da smo bar malo naučili šta je sveto u životu, no iz dana u dan život nas sam vrati u takvo vrijeme i pokaže neljudskost ljudi.Nije to ništa novo. Rušili su hramove i prije, rušiće ih i ubuduće. To samo govori koliko je bitno da svi ostanemo zajedno i da se ne dijelimo po bilo kakvim osnovama. Koliko nam je danas potrebnija molitva i ljubav… – piše Popović.

Dodaje da ga nikada nisu brinuli neljudi koji ruše hramove, već oni koji su tu da ruše Crkvu:

Hramovi, svi se mogu srušiti, ali će Crkva Hristova i dalje postojati. Sve dok postoji i jedan koji u Njega vjeruje i Njime se pričešćuje, Crkva živi.Siguran sam da ima onih kojima je posao podrivanje i rušenje te Crkve. Unošenje nemira u zajednicu i cijepanje Liturgijskog sabranja. Takvi su opasniji od babe koja otvoreno kaže da joj je njena kafa bitnija od sreće mnogih. Takvi nikad neće reći šta zaista misle, a vjerovatno misle sto puta gore, tvrdi Popović.

Ističe kako će navodno takvi svakodnevno hodom svojim kroz život gaziti mlade izdanke žita i noću sijajati kukolj, a preko dana obući će se u odijelo sijača žita… Takve je teško prepoznati, a i dokazati njihovu zlu namjeru. Takvih se treba čuvati.

A što se tiče ove žene, ne treba se sekirati. Podići ćemo hram opet, i veći i ljepši, i to sa velikim zvonom koje će da zvoni svaki put dok bude pila kafu… Nego, pitam se, ako podignemo taj hram hoće li iko dolaziti u njega na Liturgiju, ili mi samo volimo da imamo/skupljamo nekretnine?!, poručio je Popović.