Published On: Sri, lip 15th, 2016

SPRIJEČENA PREVARA Pokušali izbaciti županije iz Mehanizma koordinacije

Prava drama odvijala se iza zatvorenih vrata jučerašnjeg sastanka predstavnika vlasti o prilagodbi Mehanizma koordinacije kada se, praktično u završnici ovoga procesa, ponovno pokušalo izigrati Hrvate. Naime, dok su se vodile rasprave glede usuglašavanja prijepora bošnjačke i srpske strane o detaljima kada se mogu donositi odluke u pojedinim tijelima Mehanizma koordinacije s obzirom na nazočnost članova, izbačene su županije, piše Večernji list BiH.

Kada su hrvatski predstavnici vidjeli sadržaj nacrta “kompromisnog” dokumenta u bruxelleskim tijelima Mehanizma koordinacije županije su doslovno bile izbrisane. Doznaje se kako je zbog toga vrlo oštru lekciju na sastanku u tom povodu, koji je s predstavnicima RS-a održan videolinkom, uputio zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

Grubo izigravanje

On je upozorio kako je riječ o grubom pokušaju izigravanja svih ranijih dogovora i prijevare hrvatske strane. Na to je, pak, predlagatelj, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao kako je riječ o radnom prijedlogu dokumenta. I pticama na grani poznato je kako je taj dokument praktično postao pravovaljan krajem siječnja ove godine kada ga je prihvatilo Vijeće ministara te da su ostale prijeporne pojedinosti tek glede toga treba li entitet, što su tražili srpski predstavnici, imati mogućnost praktično blokirati rad tijela u Mehanizmu koordinacije. No, umjesto takvoga odgovora, stiglo je brisanje županija. Ipak je na kraju objašnjeno kako će županije ponovno biti vraćene u mehanizam odlučivanja europskih poslova.

Tijekom drugog dijela sastanka održanog videolinkom s predstavnicima vlasti u Banjoj Luci sugovornici su se suglasili kako je Mehanizam koordinacije jedan od koraka koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji prema EU i da bi trebao biti učinkovit i transparentan. Istaknuli su kako je napravljen očigledan napredak u odnosu na prethodni sastanak. Dogovoreno je da u predstojećim danima bude održan još jedan sastanak na kojem bi trebao biti finaliziran Mehanizam koordinacije. Sastanku su, uz predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića i entitetske premijere Fadila Novalića i Željku Cvijanović, nazočili i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda, ministri financija, Jelka Milićević i Milan Tegeltija, te posebni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Vrlo blizu dogovora

Cvijanović je objasnila kako je na jučerašnjem sastanku riješeno pitanje sastava zajedničkih tijela koja su predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. 
“To su tijela koja su propisana sporazumom, ali smo morali osigurati institucionalnu nazočnost onih koji donose odluke”, rekla je 
ona u Banjoj Luci.•/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>