Published On: Pon, stu 23rd, 2020

Spremna optužnica za respiratore?

Tužiteljstvo BiH moglo bi vrlo brzo podići optužnicu u predmetu “Respiratori”, koji se odnosi na uvoz 100 ovih medicinskih uređaja iz Kine po cijeni od oko 10,5 milijuna KM, a koji još nisu u funkciji, piše “nevni avaz, pozivajući se na izvore bliske istrazi i pravosuđu.

Istragom Tužiteljstva BiH obuhvaćeni su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Svi oni osumnjičeni su za pranje novca i zloupotrebu službenog položaja, a, pri tome, uređaji su nabavljeni bez pokrića.

Prošlog je tjedna obustavljena verifikacija respiratora, koja je jedina mjerodavna za utvrđivanje da li su ovi uređaji ispravni i smiju li se koristiti za liječenje oboljelih od Covida-19, prenijela je Srna.

Ranije, prilikom podjele uvezenih respiratora, utvrđeno je da imaju sistemski kvar.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>