Published On: Wed, Jun 21st, 2017

SPREMITE SE: Vodič za hrabrog turista u Crnoj Gori

“Jaranika moj, ovdje ti se konobari bude oko devet sati, ako hoćeš kavu, ne možeš je popiti. Ili čekaj devet sati da se junaci dignu ili idi do marketa po onu kavu „za ponijeti“, kako u narodu kažu, a vjerujem i u Bosni“. Ovako je nešto prije osam ujutro glasio odgovor jednog od uposlenika u hotelu u Bečićima na naš upit gdje se može popiti kafa, piše Dnevni avaz.

Loša veza

Na prvu sve izgleda odlično: elitno odmaralište, more, plaža, bazeni, dječija igrališta… No, usluga ispod očekivanja. Gostoprimstvo uistinu zadovoljavajuće, ali ažurnost da se usluže gosti daleko od turističkih destinacija poput Hrvatske ili, recimo, Turske, Grčke.

No, ovo ne važi za sve hotele, jer Bečići spadaju u jedno od najluksuznijih ljetovališta u Crnoj Gori, s vrhunskim hotelima namijenjenim za bogate Ruse, Francuze, Nijemce…

Plaže mnogo ljepše nego u Hrvatskoj, sa sitnim pijeskom, ali bez prirodnog hlada. Svaki hotel ima svoju privatnu plažu, tako da je gostima s privatnim aranžmanima, a takvih je malo, ostalo da posjete sami izlaz iz Bečića, gdje mogu nesmetano koristiti plažu. I tu se osjećaju pomalo i okruženi i izolirani.

Upoređujući Hrvatsku, cijene su pristupačnije, jer se ipak radi o hotelskom smještaju. Kava je dva, cappuccino dva i pol eura, pizze od pet do osam eura, riblji specijaliteti od 20 do 60…

No, desetak minute vožnje automobilom iz Bečića, dolazi Budva, raj za bogate. Budva spada u najluksuznije ljetovalište u Crnoj Gori, a i cijene su paprene. Osim bogatih Rusa i Nijemaca, u Budvi je i veliki broj Srbijanaca koji imaju svoje vikendice.

Cijene u Budvi ipak su malo više nego u Bečićima. Ćevapi i pljeskavice koštaju od šest do osam eura, salate deset, ramstek 12 eura. Salata od hobotnice deset eura. Riba ekstra kvaliteta 45 eura…

Stari Grad

Posebna je priča bašta i plaža u budvanskom Starom Gradu, Ričardova glava. Tu ležaljke koštaju 15 eura, a suncobran osam. Cijene pića i hrane su za one dubljeg džepa, jer, kako kažu ugostitelji, Budva je ipak raj za bogatije goste. Posjetitelje očekuju tek od 1. srpnja, kada počinje sezona u Crnoj Gori.

Niže cijene u Baru, Ulcinju, Herceg-Novom…

Kada su u pitanju cijene, Bečići su nešto skuplji od Ulcinja, Bara, Sutomora ili Herceg-Novog. Ovisno o mjestu ili plaži, ležaljke koštaju od pet do osam eura, suncobran četiri, dok je u pojedinim hotelima moguće uzeti paket od osam eura u kojem dobijete dvije ležaljke i suncobran.