Published On: Pon, srp 26th, 2021

SPREMA SE ZAKON: Tko bude RS nazvao genocidnom tvorevinom ide u zatvor

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da donese dopune Kaznenog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” bit će održana u petak, 30. srpnja, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi Srna.

Poslije sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka povodom najnovije Inzkove odluke, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da su dogovorili da na sjednici donesu dva zakonska rješenja o kojima su se usuglasili.

On je dodao da su na današnjem sastanku u Banjaluci dogovorili da sjednica Narodne skupštine bude zatvorena za javnost.

Kako Srna piše, Dodik je rekao da se ovo ”nametanje odbacuje kao ništavno i da od danas srpski politički predstavnici u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH neće sudjelovati u radu i odlučivanju dok se ne vidi na koji način se suprostaviti ovome i osigurati mehanizam da više nema nametanja”.

On je istakao da visoki predstavnik ”koji dolazi nema legitimitet i da više neće biti prihvaćena nijedna odluka”.

To bude RS nazvao genocidnom tvorevinom ići će u zatvor – jedno je od rješenja izmjena Kaznenog zakona RS na kojem će sljedećih dana raditi zastupnici NSRS kroz radne grupe, zajedničke – vladine i oporbene.

Sjednica u petak trebala bi prema najavama biti zatvorena za javnost. Uz ove izmjene, kojima bi nazivanje RS genocidnom bilo kažnjivo i to višegodišnjim zatvorom, radi se i na još nekim zakonskim rješenjima.

Lider SNSD Milorad Dodik danas, makar javno, nije pominjao disoluciju. A nije odgovoreno ni da li će se Dodik, ili pak lider SDS Mirko Šarović u sljedećem razdoblju sastajati sa novim Visokim predstavnikom Schmidtom.

Današnji sastanak sazvao je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilovića, koji je i lider Demosa, a prisustvovali su mu i predsjednik Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x