Published On: Mon, Oct 31st, 2016

Sporazum o trgovini s Kanadom je potpisan – što to znači za Hrvatsku

Europska unija i Kanada u nedjelju su (ipak) potpisale trgovinski sporazum CETA kojim se ukidaju carine na gotovo sve proizvode u međusobnoj trgovini. Do stupanja na snagu, sporazum se mora ratificirati u parlamentima svih zemalja članica EU-a.
CETA je mješoviti sporazum što znači da su potpisnici s europske strane i institucije EU-a i njezine zemlje članice. Stoga se nakon odobrenja Europskog parlamenta mogu odmah početi primjenjivati odredbe koje su u nadležnosti EU-a, poput carinske politike, a to znači ukidanje carine za 99 posto proizvoda već od 1. siječnja 2017.
Postupak za sklapanja CETA-e u ime Hrvatske pokrenula je tehnička Vlada Tihomira Oreškovića na svojoj posljednjoj sjednici, a za razliku od američko-europskog trgovinskog sporazuma – TTIP-a koji je neslavno propao, CETA je ipak ‘prošla’.
TTIP je doduše bio prepun kontroverznih stavki, poput slobodne trgovine GMO poljoprivrednim proizvodima iz SAD-a, dok je najkontroverznija stavka CETA-e otvorena mogućnost tuženja država na posebnim arbitražnim sudovima, ako tvrtke smatraju da su prekršena njihova prava. Hrvatska je takvu praksu već osjetila nekoliko puta: najaktualniji slučaj je onaj u kojem vlasnici Zagrebačke banke traže naknadu štete koju su pretrpjeli zbog konverzije kredita u švicarskim francima.
Ekonomist Ljubo Jurčić pojasnio je prije desetak dana za tportal kako je CETA benignija verzija TTIP-a zbog nekoliko razloga.
‘Ovim sporazumom se ne dira u ovlasti zemalja Europske unije. Svaka zemlja zadržava suverenitet nad standardima i ovlastima u zaštiti potrošača, zdravlja i kvalitete. Na prvi pogled se to tako promovira, ali tako se promovirao i TTIP’, rekao je.
Europska unija, koja ima preko 500 milijuna stanovnika ostvarila je 2015. s Kanadom, u kojoj živi 35 milijuna ljudi, višak od 6,9 milijardi eura u trgovini robom i 3,8 milijardi eura u trgovini uslugama.
Hrvatsko-kanadska trgovina je skromna: u prvih pola godine u Kanadu smo izvezli roba u vrijednosti od 121 milijun kuna, a istovremeno smo uvezli robu vrijednu 45 milijuna kuna.
Europska komisija navodi da će CETA donijeti ‘opipljivekoristi europskim tvrtkama jer će se ukinuti 99 posto carina. Od prvog dana privremene primjene sporazuma, Kanada će ukinuti carine za robu iz EU-a u vrijednosti od 400 milijuna eura, a na kraju tranzicijskog razdoblja za ukidanje carine ta brojka će narasti na 500 milijuna eura godišnje.
 
Zagovornici sporazuma tvrde da će CETA povećati razmjenu između partnera za 20 posto i potaknuti rast europskih obaju gospodarstava. Za Kanadu je sporazum važan i zbog toga što smanjuje njezinu ovisnost o Sjedinjenim Američkim Državama koje su njezino glavno izvozno tržište.

 tportal.hr