Published On: Ned, sij 10th, 2021

MALA ŠKOLA ZABRANJENJE BH POVIJESTI: Tko je odbio genijalan prijedlog portugalskog diplomate koji je jamčio mir: Srbi, Hrvati ili pisac Islamske Deklaracije?

Mirovni prijedlog Europske zajednice, poznatiji kao Cutileirov plan, 18. ožujka 1992, potpisala su sva tri nacionalna lidera u BiH – Alija Izetbegović (SDA), Radovan Karadžić (SDS) i Mate Boban (HDZ BiH).

Plan jepredviđao stvaranje tri konstitutivne nacionale jedinice u koje bi ušle većinske općine sve tri strane.

Jose Cutileiro plan

 

  • Muslimanskoj konstitutivnoj jedinici pripalo bi 50 općina, odnosno 44 posto teritorije.
  • Srpskoj konstitutivnoj jedinici pripalo bi 37 općina, odnosno 44 posto teritorije /zbog veličine općina i vlasništva u katastru
  • Hrvatskoj 20 općina ili 12 posto teritorije BiH.
  • Prema tom planu, BiH bi se sastojala od tri konstitutivne jedinice i svaka od njih, kao i središnje institucije BiH, zalagale bi se za zaštitu ljudskih prava i prava manjina.Skupština bi se sastojala od dva doma – doma građana i doma konstitutivnih jedinica. Međutim, Izetbegović je već 28. ožujka, nakon razgovora s američkim veleposlanikom u Jugoslaviji Zimermanom, odbacio plan.

 

Zimerman je tada obećao Izetbegoviću da će SAD priznati BiH ako odbaci Cutiljerov plan.

Portugalski diplomat Jose Cutileiro optužio je u više navrata Izetbegovića da je izazvao rat i masovne žrtve odbacujući sporazum koji je prethodno potpisao.


Cutileiro je opisao Aliju Izebegovića kao osobu koja jedno govori u javnosti, a drugo privatno.

 

“Alija Izetbegović bi jedno govorio nasamo, a drugo javno. Na prvom ručku tijekom pregovora uvidio sam da je lažov i da mu se ne može vjerovati. On je uvijek odstupao od onog što je već bio prihvatio”, rekao je Cutileiro.

Neki intelektulano iskasapljeni “Politički analitičari” su nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995. ocijenili da je to, u suštini, Cutileirov plan s određenim modifikacijama. “Kada se uporede mape koja je bila dodatak Cutileirovog pana i mapa koja je dio Daytonskog mirovnog sporazuma iz studenog 1995. vidi se da je, poslije tri i pol godine ratovanja, rezultat skoro isti”. Iao nije isti. Daytonska BiH potpisana je nakon 100.000 mrtvih. “Pitanje je bilo – možemo li imati unitarnu Bosnu ili Bosnu iz tri dijela. Moje uvjerenje je bilo da samo trodjelna Bosna može uspjeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum”, ocijenio je Jose Cutileiro

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare