Published On: Uto, ruj 17th, 2019

Splitsko-makarski nadbiskup za vikend krstio peto dijete iz obitelji Stipe Pletikose

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje, u nedjelju 15. rujna u crkvi sv. Frane na Obali – Split, tijekom kojega je krstio malu Mariju, peto dijete u obitelji Angele i Stipe Pletikose.

U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijanom samostana sv. Frane na Obali fra Martinom Jakovićem.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, Nadbiskup je istaknuo kako se Bog ne umara u opraštanju grešnom i slabom čovjeku.

Prispodoba o milosrdnom Ocu, koju smo čuli u današnjem evanđelju, govori nam o dubini Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Bog uvijek ostaje uz čovjeka i strpljivo čeka na naš povratak u Njegov zagraljaj, ustvrdio je mons. Barišić.

Uspoređujući suvremenog čovjeka s rasipnim sinom, naglasio je kako današnji čovjek nema hrabrosti priznati svoj poraz jer se boji društvene reakcije te zbog toga često cijeloga života ostaje u svojoj zarobljenosti.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje

Nasuprot tome, iskustvo Očeve ljubavi je čvrsto uporište u životu rasipnog sina zbog kojeg on uspijeva ući u samoga sebe i prihvatiti svoju otuđenost. Iz toga proizlazi njegova svijest o vlastitoj grešnosti i želja za povratkom u Očev zagrljaj, nastavio je Nadbiskup.

Govoreći o starijem sinu, pojasnio je kako je “on često slika neiskrenih kršćana koji iz svih odnosa, pa tako i iz odnosa s Gospodinom, traže samo svoju osobnu korist i slavu”.

Objašnjavajući važnost sakramenta krštenja, mons. Barišić je rekao kako je ono temelj za uspostavljanje naših odnosa.

Po krštenju se uspostavljaju odnosi između supruga i supruge, braće i sestara, roditelja i djece. Gospodin nam po krštenju želi darovati svoju snagu kako bismo kroz milosrđe prema drugima mogli uspostavljati zdrave i kršćanske odnose, odnose koji će nas udaljiti od samodostatnog života, naglasio je Nadbiskup.

Zaključujući homiliju, čestitao je obitelji Pletikosa na otvorenosti životu, a malenoj Mariji je zaželio dobrodošlicu u njezinu obitelj, Katoličku Crkvu i zajednicu hrvatskoga naroda, prenosi Bitno.net.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik i gvardijan fra Martin Jaković zahvalio je Nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, a obitelji Pletikosa na snazi vjere s kojom radosno prihvaćaju novi život. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Pletikosa udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

(www.jabuka.tv)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare