Splitski huligani u srpskom Alcatrazu možda i godinama. Policajci u civilu im spasili život?

Ako se utvrdi da su nekome nanijeli teške tjelesne ozljede prijeti im kazna zatvora do 2 do 10 godina zatvora, rekao je beogradski odvjetnik Spasić

Šestorica Hrvata koja su sudjelovala u navijačkim neredima, na utakmici Partizan – Crvena zvezda, moraju se pripremiti na višemjesečni, a moguće i višegodišnji boravak u srbijanskim zatvorima.

Glasnogovornica Višeg tužiteljstva Srbije Tatjana Sekulić potvrdila nam je kako su se tijekom istrage branili šutnjom te da im je određen pritvor od 30 dana. – Postupajući tužitelj predložio je određivanje pritvora zbog postojanja opasnosti od bijega, kako ne bi utjecali na svjedoke kao i zbog uznemiravanja javnosti. Stavlja im se na teret nasilničko ponašanje na sportskoj manifestaciji – rekla je Tatjana Sekulić.

“Lud je tko toliko riskira”

Koliko su optužbe ozbiljne, govori i poznati beogradski odvjetnik Srđan Spasić koji je pojasnio kako hrvatski državljani mogu biti osuđeni od jedne do 10 godina zatvora.

– Od 1 do 8 godina zatvora prijeti im zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj manifestaciji, a ako se utvrdi da su nekome nanijeli teške tjelesne ozljede, prijeti im kazna zatvora do 2 do 10 godina zatvora. Ipak, prerano je govoriti o svemu jer je niz slučajeva da su se optužnice mijenjale, a onda se i same kazne mijenjaju – rekao je Spasić.

Kako god, šestorica iz Hrvatske će u srbijanskim zatvorima morati provesti dulje vrijeme jer će sve do pravomoćnosti presude biti u pritvorima. Spasić pojašnjava kako je sudska praksa takva te da tek nakon što budu osuđeni, ako do toga dođe, mogu zatražiti da izrečenu zatvorsku kaznu izdržavaju u Hrvatskoj. U isto vrijeme u Beogradu je gotovo nemoguće saznati koji su pravi razlozi nereda na srbijanskom “vječitom derbiju” koji će ostati zapamćen i po sudjelovanju ekipe iz Hrvatske.

Neslužbeno saznajemo kako su policajci u civilu, koji su bili na utakmici među navijačima, zapravo spasili živote pretučenim navijačima. Oni su zaustavili Grobare i zatražili da pripadnici Žandarmerije uđu na tribinu kako bi pretučene navijače izveli s tribine.

Međutim, o razlozima opće tučnjave na jugu stadiona Partizana i zašto su u njoj sudjelovali i strani državljani i dalje se samo nagađa. Među navijačima, do kojih se uopće može doći, vlada zavjet šutnje.

Prema jednoj teoriji, razlog za sve je pokušaj preuzimanja prevlasti među Grobarima za što su angažirani i huligani iz inozemstva. Spominju se i neraščišćeni računi u trgovini s drogom kao i kod nekih inozemnih transfera igrača. Što je pravi razlog, zna jako mali broj osoba, a do njih se ne može doći.

– Koliko moraš biti lud da dođeš na tribinu i tučeš se protiv navijača. Uz to još dođeš iz Hrvatske. Poslije svega se može reći samo da su dobro i prošli. Vjerujem da im više tako nešto neće pasti na pamet – rekli su nam neki od navijača iz Beograda s kojima smo jučer razgovarali.

Njih dvojica, koji su nam se predstavili kao Milan i Nešo – kažu kako ni oni ne znaju razloge tučnjave, a da im nije jasno kako se netko iz Hrvatske, Bugarske i Grčke usudio doći na jug i krenuti na ostale navijače.

– Za tako nešto moraš ili biti lud ili drogiran ili pak jako dobro plaćen pa da si spreman toliko riskirati. Drugoga nema – rekao nam je ovaj navijački dvojac.

Invazija sa zadatkom

Predsjednik NK Partizana Milorad Vučelić, koji je poslije nereda rekao kako su imali informacije o mogućim neredima te da su svoje spoznaje prenijeli i navijačima, jučer se nije javljao na telefon.

– Ovo je bila mala invazija stranaca sa zadatkom. Teško je vjerovati da će neki navijači iz Splita doći kolektivno na južnu tribinu navijati za Partizan. Sada je jasno da je to bio pokušaj ne samo preuzimanja tribine nego da se prelije nasilje na ulice Beograda. Da se destabilizira stanje u gradu i napravi nered – rekao je Vučelić.

večernji.ba