Published On: Sun, Jun 9th, 2013

Split Pride: Želimo istospolne parove u Obiteljskom zakonu

Lezbijska grupa Kontra te udruge Iskorak i Rišpet osudili su danas izjave ministra uprave Arsena Bauka koji je tijekom Split Pridea, jučer, vezano uz zakonsku zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, rekao da “sama činjenica da taj zakon radi Ministarstvo uprave, a ne Ministarstvo socijalne politike nadležno za pitanja obitelji, pokazuje dakle da Vlada u ovom trenutku neće to u potpunosti izjednačiti s obitelji.”

Izjava ministra uprave u kojoj se referira na istospolne obitelji kao “to”, iskazujući ponovno stav Vlade da takvim obiteljima neće omogućiti zakonsku ravnopravnost, krajnje je zabrinjavajuća i potvrđuje politiku Vlade koja je diskriminativna, priopćeno je danas iz tih udruga.

Nova Vlada je prošle godine najavila izmjene zakonodavstva vezano za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Nadležnost za te zakonske izmjene dana je Ministarstvu uprave, a ne resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih, te je najavljeno da one neće biti dio novog Obiteljskog zakona. To je, samo po sebi, negativna poruka i diskriminativno postupanje, a otvara i mogućnost izostanka reguliranja određenih prava za istospolne obitelji, smatraju u udrugama.

Podsjećaju da je Split Prideu, uz ministra Bauka, nazočila i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i da su oboje su sudjelovali u povorci te čak nosili glavni transparent sa sloganom “Potpuna ravnopravnost”.

“Smatramo da je pozitivno da predstavnici Vlade dolaze na prosvjede i slušaju poruke prosvjednika, ali neobično je da sami nose slogane sa zahtjevima upućenim upravo njima. Nakon takvog čina bilo bi logično bar očekivati ispunjenje tih zahtjeva”, piše u priopćenju.

“Još jednom poručujemo Vladi da smo mi građani i građanke Republike Hrvatske, naše obitelji su također obitelji, i mi očekujemo jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije”, naglašeno je u priopćenju Kontre, Iskoraka i Rišpeta. (Hina)