Published On: Sun, Jul 16th, 2017

SPLIT JUTRO POSLIJE PRVE VEČERI ULTRE Komunalci u velikoj akciji čišćenja desetaka tona smeća, tijekom noći uhićeno skoro 130 ljudi zbog droge

S prvim zrakama sunca poslije prve večeri Ultre, postalo je vidljivo i jasno koliko je tona smeća ostalo na Poljudu, ali i u okolici stadiona, no to nije ništa neobično kada znamo da je tim područjem tijekom polovice dana prošlo nekoliko desetaka tisuća ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

Kao što je to bio slučaj i za vrijeme dosadašnjih izdanja, stadion te taj cijeli dio grada, već je od pet sati počelo sređivati 50-ak vrijednih radnika Čistoće i 20 specijalnih vozila, koji su dosad dokazali kako su na razini zadatka i da mogu u svega nekoliko sati gradske ulice dovesti u prvotno stanje, te isporučiti uređen stadion za drugu festivalsku večer.

Njih su poslije prve noći već u 6.30 sati došli posjetiti Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, te njegov zamjenik Nino Vela.

– Naša Čistoća i njihovi djelatnici su prijašnjih godina pokazali da vrijedno obavljaju svoj posao, a vjerujem da će tako biti i ovih dana. Važno je da se što prije očiste okolne ulice, da građani ne pate zbog ogromne količine smeća. Ne pomaže nam bura koja to sve raznosi, u što smo se uvjerili obilaskom glavnih, ali i manjih cesta koje vode prema stadionu – zaključio je gradonačelnik te podržao strategiju gradske komunalne tvrtke koja je odlučila prvo se pozabaviti ulicama pa tek onda stadionom.

 


Dodao je kako se uspjeh Ultre prije svega mjeri zadovoljstvom Splićana koji će je i dalje željeti ako sve vezano uz nju bude funkcioniralo kako treba te da ne smiju doživjeti nikakvo opterećenje niti negativan utjecaj na svakodnevno funkcioniranje grada ili se osjećati kao da su u drugom planu.

– Procjenjujemo da će svaki dan za vrijeme vikenda u Splitu biti između 80 i 100 tisuća ljudi, od čega je barem polovica ovdje došla zbog festivala. Možete onda zamisliti kakvo je to opterećenje za čitavu komunalu te posebno naš posao koji je najvidljiviji. Kroz tri dana očekujemo između 60 i 70 tona smeća kada govorimo samo o Ultri, no volumen je veći problem jer se radi o plastici i papiru kao specifičnom otpadu jer zauzima dosta prostora. Zato su angažirani naši svi mogući kapaciteti i tehnika – objasnio je Miroslav Delić, direktor Čistoće te pohvalio svoje radnike koji mnogo posla imaju tijekom cijele godine što dokazuje da Split ne živi samo onih nekoliko ljetnih mjeseci.

– Bilo je odlično, ugodno sam se iznenadio. Veliki broj mladih ljudi, ali i starijih koji su došli poviriti što se to tamo događa, a ja sam bio jedan od tih. Nadamo se kako će se Ultra i sljedećih pet godina uklapati u naš grad, a vidimo da su službe već prvoga dana odradile odličan posao – svoje dojmove je s novinarima podijelio zamjenik Vela koji je prvi put posjetio Ultru, dok je gradonačelnik Krstulović Opara najavio svoj dolazak na taj festival elektroničke glazbe posljednjeg dana u nedjelju.

(Izvor: Slobodna Dalmacija)

 

Mirna prva večer uz 126 uhićenih

Prva noć Ultra Europe Festivala protekla je mirno, nije zabilježen ni jedan incident, vatrogasci nisu imali intervencija, no 21 osoba je zatražila liječničku pomoć, a policija privela 126 osoba zbog droge, doznaje se od hitnih službi.

Kao i prethodnih godina Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije je osigurao pet timova koji su bili na stadionu i u neposrednoj blizini njega.

“Noćas smo imali 21 intervenciju, a devet pacijenata prebačeno je na hitne prijeme. Uglavnom se radilo o intoksikaciji, odnosno velikoj konzumaciji alkohola i droga, te manje ozljede i slično”, kazao je dr. Dubravko Šola.

Prije, za vrijeme i tijekom javnog okupljanja “Ultra Europe 2017” policija nije zabilježila značajnije sigurnosne događaje, narušavanja javnog reda i mira ili pak ugrožavanje sigurnosti građana i oštećenja imovine. Zbog zakona o suzbijanju zlouporabe droge privedeno je 126 osoba među kojima su, osim hrvatskih državljana, bili i državljani Irske, Australije, Kanade, Češke, Velike Britanije, Saudijske Arabije, Švedske, Slovenije i Španjolske.

“Evidentirali smo ukupno sedam kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i 13 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Tijekom postupanja policijski službenici zaplijenili su ukupno 562 komada ecstasyja, 152,2 grama marihuane, 13,31 grama kokaina, 11,45 grama amfetamina, 32,28 grama MDMA, 1,04 grama LSD-a i 0,85 grama hašiša”, kazala je za Hinu Ana Čepić iz splitske policije.

Iako su na stadionu Poljud sinoć dežurali i splitski vatrogasci, njih 18 s tri vatrogasna vozila, a u pripravnosti je u postaji još bilo 20 gasitelja, nisu imali posla, barem što se Ultra Europe Festivala tiče.

Na Poljudskom šetalištu jutros se u 6.30 sati s radnicima gradskog poduzeća Čistoća našao i gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa zamjenicima Ninom Velom i Jelenom Hrgović. Gradonačelnik je obišao teren uvjerivši se da su radnici Čistoće vrlo brzo nakon zatvaranja prvog dana festivala sve doveli u red.

Drugim danom festivala večeras se nastavlja Ultra koja će u Splitu trajati do nedjelje nakon čega tri dana “odlazi” na Brač, Hvar i Vis.

(Izvor: Hina)
 

Među posjetiteljima Ultre i don Damir Stojić: ‘Ovo je strašno’ 

Don Damir Stojić nabavio je svoju kartu za glazbeni festival na Poljudu, gdje se našao okružen gomilom oskudno odjevenih posjetitelja

Splitski Poljud jučer je povodom otvorenja Ultra Europe festivala postao okupljalište ljubitelja elektroničke glazbe iz svih dijelova svijeta. Među posjetiteljima se našao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a svoju kartu za festival nabavio je i don Damir Stojić, piše 24sata.

Svećenik se našao u gomili na splitskom stadionu, promatrajući oskudno odjevene posjetitelje i pritom se zgražajući.

“Ovo je strašno”, rekao je.

Uoči prošlogodišnjeg Ultra Europe festivala, don Damir Stojić je sa zajednicom Srce Isusovo na splitskoj rivi molitvom i pjesmom dozivao Boga. Cilj okupljanja bio je posjetiteljima ukazati na to kako Ultra nije samo mjesto za nemoral i drogu, već da i ondje ima mjesta za Boga.