Published On: Čet, tra 13th, 2017

Splićanke će se morati naviknuti na inovativnije obrede: don Ante vjernicama rekao da u crkvu dođu s maramama na glavi!


Intenzivni vjerski obredi uoči najvažnijeg kršćanskog blagdana ove godine na poseban način će se obilježiti u Župi Gospe Fatimske na Škrapama.

Službu privremenog upravitelja u prosincu je preuzeo osebujni don Ante Žderić, s kojim su se nakon šest godina službovanja u Makarskoj tamošnji vjernici teškog srca rastali.

Jeste li znali: Kod prijema U Vatikanu, sve žene, bile one kraljice ili predsjednice moraju doći prekrivene velom. Crnim. Osim kraljica katoličkih zemalja. Koje nose  bijeli veo.

No, da će se puk na Škrapama, Blatinama i susjednom Splitu 3 morati naviknuti na nešto drukčije i inovativnije običaje, bilo je jasno nakon preporuka za Veliki tjedan u sklopu kojih je don Ante sugerirao ženama da na Veliki petak u znak poniznosti ponesu marame ili neka druga pokrivala za glavu, na što je dio vjernika reagirao iznenađenjem.

– U pitanju je sugestija, ne preporuka, a naslanja se na običaj koji se zadržao još uvijek u nekim mjestima u Dalmaciji, gdje žene u znak žalosti za mrtvim Isusom na Veliki petak crnim tkaninama prekrivaju glavu – kazao nam je upravitelj velike gradske župe.

No, u Nadbiskupiji splitsko-makarskoj nisu baš s oduševljenjem dočekali župnikovu ideju.

– Iznenađeni smo takvom sugestijom i Crkva se u njoj ne prepoznaje. Ne postoji niti jedan kanonski ili liturgijski propis ili preporuka da bi žene za vrijeme Euharistije imale pokrivenu glavu. To je slobodni odabir svake pojedine vjernice. A osobne želje, razmišljanja ili shvaćanja pojedinaca koja su strana Evanđelju, vremenu i kulturi, ne smiju se nametati drugima – kazali su nam u Nadbiskupskom ordinarijatu.

Njegov drugi potez zasigurno će biti dočekan s velikim odobravanjem. Po uzoru na papu Franu koji u sklopu mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak pere noge siromašnima, ugroženima, zatvorenicima i izbjeglicama, don Ante će taj simbolični čin obaviti nad 12 štićenika udruge “Lastavice”, a na euharistiju su pozvali i njihove voditelje, skrbnike i roditelje.

Župnik je odlučio prednost dati onima koje je smatrao najdostojnijima među nama.

– S radošću ističem njihovu revnost u životu i vjeri, usprkos svim poteškoćama s kojima se susreću u specifičnim uvjetima svojega rođenja, odrastanja i života. Oni su i sami hodajuća čista ljubav, to mogu posvjedočiti svi koji su ih barem jednom susreli. Ovim činom pokazujemo svoju odlučnost biti Crkva i župa koja služi čovjeku, posebno malenom i ugroženom čovjeku, i tako služimo Bogu. Jer ne možemo tvrditi da ljubimo Boga kojega ne vidimo ako ne ljubimo brata čovjeka pored sebe. Prošlo je vrijeme trijumfalističke Crkve koja je dominirala ili bilo kome nešto nametala. U ovo naš vrijeme otvara se perspektiva ponizne Crkve koja služi čovjeku. U tome i jest mjera naše vjere, što više ljubimo čovjeka, to više ljubimo Boga – objasnio je svoju odluku svećenik sa Škrapa