Published On: Sun, Jul 30th, 2017

Špirić: U pravu su oni koji već dugo tvrde da se OSA pretvara u bošnjačku službu

”OSA-u sada kontroliraju s onih mjesta koja su imenovala njezin menadžment, malo izvana i mislim da se došlo u situaciju da su u pravu oni koji već dugo vremena tvrde da se OSA pretvara u AID 2 ili bošnjačku službu”

”Nemam ja problema sa smjenom. To je manje bitno za mene. Ono što meni smeta je pokušaj inkriminacije i plasiranja neistina kako bi se došlo do nečega što nalikuje na metode kojima se institucije ne bi trebale služiti. Kao predsjednik Povjerenstva sam se zalagao da unaprijedimo demokratske standarde, da se osigura parlamentarni nadzor na radom OSA-e, a s druge strane, da se osigura unutarnja kontrola kroz dužnost glavnog inspektora, koja je u potpunosti unakažena. Njemu je onemogućen pristup podacima i jasno je da se krši zakon u tom slučaju. Svugdje u svijetu stavlja se posebna pozornost nad parlamentarni nadzor obavještajnog sektora. Kada te službe izađu iz zakona, to postaje jako opasno. Ponašanje obavještajnih službi osjećam na svojim leđima, a moj je zadatak, bez obzira na to, boriti se da u tu situaciju ne dođu građani”, kazao je u razgovoru za Večernji list zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Špirićeva smjena s mjesta predsjednika Povjerenstva za nadzor nad OSA-om pokrenula je lavinu događaja, tvrde spomenute novine.

Na pitanje novinara o tome ima li više ikakvoga nadzora nad OSA-om, Špirić je rekao: ”OSA nema parlamentarnog nadzora. OSA-u sada kontroliraju s onih mjesta koja su imenovala njezin menadžment, malo izvana i mislim da se došlo u situaciju da su u pravu oni koji već dugo vremena tvrde da se OSA pretvara u AID 2 ili bošnjačku službu. To je opasno za Bosnu i Hercegovinu. Da smo normalna zemlja, zalagali bismo se za poštivanje standarda koji vrijede svugdje u svijetu. A ovo sada je opasno za državu”.

”Postoji li paradržava u ovoj državi?”, glasilo je jedno od Večernjakovih pitanja upućenih Špiriću na što je on kazao: ”Ta paradržava nikada nije ni ugašena. Samo sada dolazi do izražaja. Ovdje je pitanje vertikale OSA – SIPA – Sud BiH koja odlučuje koga se treba procesuirati, diskreditirat i to je jako opasna stvar koja nam se događa. Iskreno, volio bih da sam u krivu, da ovo nije tako, ali bojim se kako nam u pravu. Uskoro ćemo svi to osjetiti na svojoj koži”.

Na kraju razgovora dotaknuo se sve većeg doseljavanja Arapa u BiH, točnije u okolicu Sarajeva.

”Možete li zamisliti da postoji 300 agencija u okolici Sarajeva koje se bave nekretninama, imaju 80 lokacija na kojima grade naselja za 150.000 ljudi s istoka. To je snažan proces demografskih promjena i jedan od načina da isele ljude koji žive ovdje. Pravo je pitanje odvija li se u BiH proces arapizacije ili europeizacije. Kad budemo imali na to odgovor, puno toga će nam biti jasnije”, zaključio je Špirić. /bljesak/VLM