Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Špirić: U F BiH se vodi borba za ravnopravnost naroda

Must Read

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora dr Nikola Špirić razgovarao je danas sa delegacijom Europskog parlamenta koju je predvodio predsjedavajući Eduard Kukan.

Ministar Špirić informirao je europske parlamentarce o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te naglasio da se već sljedećeg tjedna u Vijeću ministara BiH očekuje izjašnjavanje o  nactu proračuna za 2013. godinu. Ministar financija podsjetio je da su u proračunu planirana neophodna sredstva za popis stanovništva u BiH kao i ostale projekte i institucije bitne za put BiH ka EU.

Sugovornici su se složili da pred BiH i dalje stoji nedovršen i jako važana posao u vezi s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“.

Ministar Špirić naglasio je da bi ovaj slučaj mogao biti riješen ako bi se radilo isključivo na implementaciji presude a ne na pokušajima korjenite ustavne reforme.

„Dervo Sejdić i Jakob Finci, koji su podnijeli aplikaciju Europskom sudu, jedino su bili pozvani na konsultacije u Banja Luku i tada su kazali da im odgovara rješenje koje je ponuđeno iz Republike Srpske. Problem je, izgleda, što se u Federaciji BiH vodi bitka za ravnopravnost konstitutivnih naroda, a ‘ostali’ još nisu došli na red“, ocijenio je Špirić.

Ministar Špirić smatra da se ovo, kao i ostala sporna pitanja u BiH, mogu riješiti samo dijalogom koji će izgraditi unutarnje povjerenje i približiti različite poglede na budućnost BiH. S tim u vezi naglasio je da se radi na uspostavi mehanizma koordinacije između BiH i entiteta za predpristupnu pomoć (IPA), napomenuvši da put ka EU pripada podjednako svima, od lokalne zajednice do institucija BiH

Kukan je izrazio žaljenje što BiH zaostaje na europskom putu, te naglasio da se izgubljeno vrijeme može nadoknaditi ukoliko postoji unutarnji konsenzus i odlučnost za provedbu reformi koje vode ka EU.

Izaslanstvo Europskog parlamenta u kojoj su, između ostalih, bile Tanja Fajon i Doris Pack,  ocijenila je da je njihova podrška neupitna, ali da napredak ka EU mogu osigurati samo vlasti u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -