Published On: Wed, Feb 6th, 2019

ŠPIRIĆ: U EU će prije stići migranti iz BiH, nego odgovori na upitnik koji se navodno pripremaju  

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić ocijenio je da Vijeće ministara uživa u svom tehničkom mandatu i koči sve procese, te bi se vrlo lako moglo dogoditi da u EU prije stignu migranti iz BiH nego odgovori na upitnik koji se navodno pripremaju.

Špirić je istaknuo da nikoga u BiH ne zanima što je jučer Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom dala rok od deset dana Ministarstvu bezbjednosti da odredi status privremenih prihvatnih centara ili će ih rasformirati.

“Ignorantski odnos prema migrantskoj krizi više je nego zabrinjavajući i rješavanju problema nikako ne ide u prilog činjenica da je izvršna vlast u tehničkom mandate i da nisu formirana oba doma zakonodavne vlasti”, naglasio je Špirić.

On je rekao da ništa ne čudi u zemlji apsurda gdje su više gradova obišli migranti nego ministri koji treba da im obezbijede adekvatan smještaj i odrede im bilo kakav pravni status.

“Izgleda da samo migranti doživljavaju BiH svojom, a ako se nastavi sa ovakvim odnosom prema njima uskoro će povratnici tražiti azil od pridošlica iz Azije i Afrike”, upozorio je Špirić.