Published On: Ned, lis 13th, 2019

ŠPIRIĆ: U BiH je sve stalo, samo se migranti kreću

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da se migrantska kriza u BiH razvija u pravcu koji prijeti da definitivno ugrozi sigurnost i budućnost u BiH, a da za to vrijeme ministri u Vijeću ministara BiH vode bitku kako da što duže ostanu u foteljama.

– Što bude više migranata i azilantskih centara u BiH, to će se u ovoj zemlji bezvlašća pokazati da je BiH sve manje – istakao je Špirić.

On je ocijenio kako najava da će u BiH biti vraćeni borci Islamske države iz BiH, bez informacija o tome koliko imaju žena i djece i što dovode sa sobom, govori u kojem pravcu se kreće BiH, prenosi Srpska Info.

– Simptomatično je i da postoji procjena da će nakon zračnih napada Turske na Siriju, ratnici Islamske države utočište potražiti na Balkanu. Postavlja se pitanje hoće li oni koji se vraćaju u BiH predstavljati bazu za novopridošle ratnike Islamske države iz Sirije. To bi bio snažan udarac za sigurnost BiH i njene građane – upozorio je Špirić.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava činjenica da građani više nikome ne vjeruju i da počinje proces njihovog samoorganiziranja u suprotstavljanju ilegalnim migracijama.

– Vijeće ministara koje se bori da ostane u tehničkom mandatu nema ni jasnu strategiju niti politiku humanog ponašanja prema tim ljudima koji svoju budućnost pokušavaju pronaći u Evropi, a ostaju u BiH. BiH sve više prijeti opasnost od bezvlašća koje postoji i da izraste u veliki migracioni centar s namjerom da što više migranata ostane ovdje. To će, definitivno, nanijeti veliku štetu sigurnosti svih građana BiH – rekao je Špirić.

On je dodao da zbog toga upozorava institucije vlasti ili da rade svoj posao ili da kažu da nisu u stanju da se nose s izazovima.

– U zemlji u kojoj nije konstituirana vlast na svim nivoima sve je stalo, samo se migranti kreću – zaključio je Špirić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare