ŠPIRIĆ: Kriza u FBIH stvorit će našu “Muslimansku braću”

Kriza između SDA i SDP-a slabit će utjecaj na bošnjačko biračko tijelo i poslužiti za stvaranje prostora za osnivanje stranke poput “Muslimanske braće” ili čak radikalnijih pokreta, kaže ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić.

On navodi da je u islamskim radikalnim krugovima u tijeku analiza te ideje i samo je pitanje hoće li to biti projekt za BiH ili za regiju.

“Od političkog rezultata takve stranke ovisit da li će se BiH stabilizirati ili biti izvor regionalne krize. Sadašnja kriza odnosa, po mom viđenju, može biti uvod u mnogo složeniju krizu, koja će mijenjati fizionomiju, ne samo BiH nego i regije”, rekao je Špirić za “Glas Srpske”.

Ako se i postigne privremeno rješenje koje će, dodaje on, svi tumačiti na svoj način ova, opasna ideja bit će realizirana u budućnosti zbog čega, kako mu se čini, ova kriza ima potporu izvana.

On ukazuje na postojanje onih koji naraslo socijalno nezadovoljstvo u BiH, pa i tobožnji bankrot smatraju preduvjetom za “novo dijeljenje karata” ili ustavnu prekompoziciju zemlje. Špirić smatra da je to igra vatrom i da će prije doći do raspada BiH nego do bankrota.

Ministar financija i trezora BiH kaže da mu je žao što se problem porezne politike pogrešno prati na svim razinama, te napominje kako postoji više problema kada je riječ o porezima i naplati poreza.

Odgovarajući na pitanje da li su institucije BiH dorasle zadatku, Špirić je rekao da ovdje moraju biti agencije na koje se svi mogu osloniti, naglasivši da su to centralne institucije koje mogu ponijeti teret euroatlantskog integriranja.

“Nisam siguran da postoji politička iskrenost koja vodi ka tom putu. Svi plaćamo cijenu političke neiskrenosti i inat politike”, zaključio je Špirić.