Published On: Čet, tra 25th, 2013

Špirić: Dio teritorijalnog suvereniteta ponuđen Hrvatskoj

Sarajevo – Ministara financija BiH Nikola Špirić zatražio je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH biti izmijenjen zaključak o izdavanju privremenih propusnica za građane Hrvatske i BiH u pograničnom pojasu, kojim je predviđeno da ih izdaje samo Hrvatska.
“Primjetio sam da je na 38. sjednici, posvećenoj europskim integracijama i pripremi BiH povodom ulaska Hrvatske u EU, a kojoj iz zdravstvenih razloga nisam prisustvovao, usvojen zaključak koji je vrlo kritičan sa stanovišta BiH. On se u najkraćem svodi na to da je prihvaćen prijedlog Hrvatske da izradi privremene propusnice za građane obje zemlje, što je neviđeno “, ocijenio je Špirić u izjavi Srni.
Izražavajući žaljenje što je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojio takav zaključak, Špirić je istakao da to nije dobro ni za Hrvatsku ni za BiH.
On je naglasio da ne tvrdi da je to učinjeno namjerno i nesmotreno, ali da može biti i jedno i drugo.
“Neće za BiH biti bolje ako dio europskih poslova za nju obavi Hrvatska. Takav slučaj nije zabilježen ni u jednoj drugoj zemlji. BiH treba da izdaje propusnice za građane Hrvatske u pograničnom pojasnu, a Hrvatska za građane BiH. To je europska praksa”, pojasnio je Špirić, dodajući da ga posebno iznenađuje informacija da je navedeni zaključak prihvaćen iu Bruxellesu.
Prema njegovom mišljenju, i sa sigurnosnog aspekta nije u interesu BiH da Hrvatska štampa privremene propusnice, jer “ako jedan zemlja izdaje privremene propusnice za toliki broj ljudi onda u tom pograničnom pojasu može se nastani tko god hoće”.
On je naglasio da bi BiH mogla da pretrpi i određenu financijsku štetu, jer je ovdje značajan i prihod od ispisa propusnica, dodajući da je pitao zašto IDDEA, koja ispisuje osobne iskaznice i putovnice, ne može pripremiti da joj se daju sredstva da izdaje privremene propusnice za građane Hrvatske.
“Komisija za integrirano upravljanje granicom prihvatila je strategiju IDDEA-e za izdavanje privremenih propusnica, ali imam osjećaj da netko nije dozvolio da se taj proces razvija nego da je to bila neka drugarska suradnja s Hrvatskom. Ali ta drugarska suradnja nije dobra iu koliziji je s europskom praksom “, rekao je Špirić.
Posebno mi nije jasno da je Vijeće ministara BiH prihvatio zaključak da će te privremene propusnice važiti za razdoblje od pet godina.
“Broj građana koji će imati pravo na te propusnice ovisit od dubine pograničnog pojasa, ali je svakako riječ o velikom broju”, naveo je Špirić.
On je izrazio strahovanje da se od 7. veljače dosad postupalo po ovom zaključku i da je već određena šteta nanesena.
“Hrvatska se već priprema, ulaže sredstva za ispis privremenih propusnica na što je zaključkom pristao Vijeće ministara BiH”, pojasnio je Špirić.
Prema njegovom mišljenju, još nije kasno da taj zaključak bude promijenjen, da IDDEA bude ovlaštena da građanima Hrvatske izdaje privremene propusnice, a Hrvatska građanima BiH i da to bude regulirano sporazumom.
“Tražio sam da IDDEA i Komisija za integrirano upravljanje granicom BiH dođu do zajedničkog materijala koji će ponuditi Vijeću ministara BiH koji bi podrazumijevao stavljanje ad akta usvojenog zaključka i da IDDEA-u bude zadužena izdavati privremene propusnice za građane Hrvatske, a Hrvatska za građane BiH “, naglasio je Špirić.
Prema njegovom mišljenju, problem nije riješen, već će se tek pokazati ukoliko ne bude promijenjen zaključak.
“Ovo nije ni srpska, ni bošnjačka ni hrvatska stvar, već čisto državna. Ovdje je netko dio teritorija, teritorijalnog suvereniteta BiH i njenih građana ponudio drugoj državi”, istakao je Špirić i izrazio čuđenje da je sve ovo sakriveno od javnosti.
Špirić smatra da su svi koji kažu da snažno braniti interes BiH pali na ovom pitanju.