Published On: Čet, velj 27th, 2014

SPIKED: EU uspostavila u BiH groteskan sustav etničkog patronata i korupcije

LONDON – BiH je zemlja koja ne funkcionira ni u jednom smislu, jer je EU uspostavila groteskan sustav etničkog patronata i korupcije, piše britanski internet magazin “Spiked” / Spajkd /.

U tekstu pod naslovom “BiH: Ograničenja uprave EU” , autora Tare McCormack, list napominje da je BiH izravno pod kontrolom EU kroz OHR, te da se u BiH vide ograničenja briselske demokracije.

“EU sve više upravlja demokracijom u zemljama članicama na različite načine, uključujući potenciranje određene ekonomske politike, bez obzira na političku i ekonomsku realnost, poništava referendume i pokreće ‘meke’ državne udare kao što je slučaj u Italiji i Grčkoj”, piše list i ističe da je BiH u nekom smislu “eksperiment u proširenoj upravi EU čiji rezultati nisu dobri”.

List konstatira da je međunarodna kontrola katastrofalna za BiH, navodeći kao primjer poražavajući ekonomski utjecaj mikrokreditnih shema MMF-a i Svjetske banke.

Osvrćući se na nedavne prosvjede u više gradova u Federaciji BiH list ocjenjuje da “nevjerovatno nepoštenu inverziju realnosti, čak i po standardima EU” predstavljaju reagiranja nekih europskih dužnosnika, uključujući i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, šefa britanske diplomacije Williama Haguea i visokog predstavnika EU u BiH Valentina Incka, koji pretežno tvrde da građani BiH i njihovi lideri treba sami da riješe ovaj problem.

“BiH je stvorila EU, ona je čuva i održava, a izravno je kontrolira kroz OHR. Zapanjujući je razina kontrole i miješanja EU u sve aspekte političkog života, uključujući otpuštanje izabranih političara, ukidanje zakona, smjenu šefova policije, sudaca i ministara”, konstatira list.

List ističe da je, nasuprot uvriježenom mišljenju da su “agresivni Srbi” uništili BiH, istina mnogo proizaičnija.

“U kontekstu raspada SFRJ i stjecanja neovisnosti pojedinih republika od tri naroda – Srba, Hrvata i bosanskih muslimana, samo su ovi zadnji htjeli živjeti u nezavisnoj BiH”, navodi list.

List podsjeća na izjavu Miroslava Baroša, višeg predavača sa Sveučilišta Sheffield Hallam u Velikoj Britaniji, koji je rekao da ovlasti i moć koju provodi visoki predstavnik u BiH nadilaze moći kolonijalnih guvernera iz 19. vijeka.