Published On: Pet, stu 9th, 2018

Špijunska afera u Austriji: Pukovnik desetljećima odavao tajne Rusima

Vjeruje se da je visoki austrijski vojni časnik desetljećima špijunirao za Moskvu, priopćio je službeni Beč u petak

Vjeruje se da je visoki austrijski vojni časnik desetljećima špijunirao za Moskvu, priopćio je službeni Beč u petak, produžavajući nedavnu listu slučajeva ruskog špijuniranja i pogoršavajući odnose Moskve i nedvosmisleno najbližeg ruskog saveznika u EU.

Austrija je bila među malim brojem članica EU koje nisu protjerale ruske diplomate zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Britaniji, a za koje se optužuje Moskva, Rusija negira bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz, koji vlada u koaliciji s krajnjom desnicom i proruskom Slobodarskom strankom,  izjavio je da je takva odluka donesena u skladu s austrijskom neutralnošću i održavanjem dobrih odnosa sa zemljama s obje strane nekadašnje Čelične zavjese.

Beč je veliki diplomatski centar i dom je za brojne strane dužnosnike. Kurz je, međutim, pooštrio svoj ton danas, objavljujući kako se vjeruje da je odnedavno umirovljeni pukovnik špijunirao za Moskvu od 1990-ih do ove godine.

”Ukoliko se ta sumnja potvrdi, to neće poboljšati odnose između Rusije i Europske unije”, izjavio je on novinarima, ne imenujući osumnjičenog.

Slučaj je proslijeđen tužiteljstvu i bivši pukovnik je ispitivan.

Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je plesala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju u kolovozu, otkazala je planiranu posjetu Moskvi zbog tog slučaja. Ona je također pozvala ruskog otpravnika poslova jer je veleposlanik izvan zemlje.

”Mi sada tražimo transparentnu informaciju s ruske strane”, izjavio je Kurz.

U Moskvi je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je “neprijatno iznenađen” navodima Beča i da ne zna ništa o umirovljenom časniku, javile su novinske agencije RIA i Interfax. Rusija je zauzvrat pozvala austrijskog veleposlanika, prenose agencije.

”Još nije jasno da li je riječ o izoliranom slučaju”, izjavio je ministar obrane Mario Kunasek, stojeći pokraj Kurza.

”Austrija je dobila tu informaciju od savezničke špijunske službe, a časnik je dostavljao informacije od interesa svojim klijentima o sustavima naoružanja i o migraciji u Europu”, dodao je Kunasek, prenosi Reuters.