Published On: Sat, Jun 11th, 2016

SPIEGEL Britancima: Molimo vas, ne idite

BERLIN – Njemački tjednik “Der Spiegel” danas je u specijalnom izdanju, objavljenom dva tjedna prije zakazanog referenduma u Britaniji o izlasku iz Europske unije, zamolilo Britance da ostanu u tom bloku.

“Molimo vas, ne idite!”, Piše na naslovnici “Spiegela” na njemačkom i engleskom, dok je u pozadini slika britanske zastave, prenijela je agencija AFP.

U specijalnom izdanju na 23 strane, nazvanom “Pitanje Bregzita”, objašnjava se “zašto su Nijemcima potrebni Britanci”. “Britanija bira između trenutka ponosa i nove zajednički izgrađene budućnosti. Ako je pametna, Britanija će shvatiti da nije sama po sebi svjetska sila i da će, ako bude glasala za izlazak iz EU na referendumu 23. lipnja izgubiti puno, a neće dobiti ništa osim kratkog trenutka ponosa “, napisali su u uvodniku glavni urednici” Spiegela “Klaus Brinkbeumer i Florijan Harms.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble je u intervjuu  u petak upozorio da Britanija, ako glasači izaberu izlazak iz EU, više neće imati pristup jedinstvenom europskom tržištu, kao što ga imaju Norveška i Švicarska, koje nisu članice Unije.

“Ostanak je ostanak, a izlazak izlazak. Nadam se i vjerujem da će Britanci odlučiti da ne podrže Brexit. Izlazak Britanije bi predstavljao veliki gubitak za Europu”, naveo je Schaeuble.