Published On: Mon, Sep 28th, 2015

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE KOJE SU SVI ČEKALI 'Otkrili smo definitivne tragove tekuće vode na Marsu!'

VIDEO: SPEKTAKULARNO OTKRIĆE KOJE SU SVI ČEKALI 'Otkrili smo definitivne tragove tekuće vode na Marsu!'

Znanstvenici su u ponedjeljak izvijestili da postoje definitivni znakovi prisutnosti tekuće vode na površini Marsa, prenosi New York Times.
‘Ovo otkriće bi nam trebalo pokazati koja bismo mjesta trebali pobliže istražiti’, rekao je Alfred S. McEwen, profesor planetarne geologije na sveučilištu u Arizoni i glavni istražitelj slika koje je zabilježila NASA-ina kamera na satelitu koji kruži Marsovom orbitom.
U znanstvenom radu objavljenom u časopisu ‘Nature Geoscience’, Dr. McEwen i drugi znanstvenici identificirali su molekule pune vode, soli perklorata, na temelju čitanja iz orbite.
‘Radi se o direktnoj detekciji vode u obliku hidratacije soli’, rekao je Dr. McEwen. ‘Da bi se proizvela hidratizirana sol tekuća voda morala je nedavno biti prisutna’.
Dr. McEwen kaže da se pod ‘nedavno’ misle ‘dani, odnosno nešto što bi bilo ekvivalentno tom periodu vremena’.
Premda je Mars u svojoj mladosti, prije nekih milijardu godina, bio prepun rijeka, jezera pa možda čak i oceana, današnja je vlaga na planetu relativno skromna. Znanstvenici već dugo znaju da su velike količine vode prisutne na Marsu, međutim one su smrznute u obliku polarnih ledenih kapa.
Dr. McEwen je s kolegama na fotografijama koje je napravio NASA-in satelit 2011. godine, a na kojima se mogu vidjeti tamne trake koje se spuštaju niz padine kratera, kanjona i planina. Trake su bile veće tijekom ljeta, a slabije izražene kada su temperature pale te su se iduće godine opet pojavile.
Znanstvenici su sumnjali da je voda igrala ulogu u toj pojavi, s obzirom na to da beton potamni na sličan način kada je mokar. Promjene u strukturi betona dodavanjem vode nema, a nakon sušenja mu se boja vrati u početno, ne-mokro stanje.